Blomstrande oas i Dalarna – kika in

Det var i Dalarna som livets pusselbitar föll på plats för trädgårdsmästaren och blomsterdekoratören Andreas Graveleij. Sedan 2015 driver han och maken André Strömqvist välbesökta Kniva Trädgård strax utanför Falun.

Det råder full aktivitet på Kniva trädgård den här dagen och Andreas Graveleij tar oss med på en rundvandring på gården. Det märks att intresset för gamla kulturväxter är stort. 

– Det här är Rällsjö Britas pelargon, säger han och pekar. Hon avled 2006 men släkt och entusiaster har vårdat pelargonen ömt och jag har fått skott. 

Rällsjö Brita blev 105 år gammal och på hennes gård Rällsjögården i Bjursås socken fanns många växter som tagits till vara i flera generationer. Dahlior, hornviol, brandlilja, bondpioner samt mängder av grönsaker och örter som numera finns bevarade i den nationella genbanken, men också här på Kniva Trädgård. 

Även den engelska pelargonen som av Britas efterlevande kallas för “Sigge och Gunnar” kommer från Rällsjögården, berättar Andreas samtidigt som han visar samlingen av dahlior som trängs vid växthuset, och en knölodling.

– De är stora och kraftiga knölar som är lätta att övervintra. Hemligheten är hönsgödsel, avslöjar Andreas som tar fram knölarna till våren och sedan säljer vidare när de blivit plantor. 

I den privata delen av trädgården hittar vi mest grönsaker och örter. 

– Ser ni, här har dillen frösått sig, det blir ju ogräs när de växer på fel ställe. Men de får vara kvar, här är det bara lusten som styr, berättar Andreas. 

Blomstrande oas i Dalarna – kika in
Blandad bukett med flox ’Alma Jansson’, mynta, hemodlad gladiolus, sparris, lejongap och tre sorters dahlior, alla från Rällsjö Brita.
Blomstrande oas i Dalarna – kika in
När Andreas och maken André såg att den gamla lanthandeln i Dalarna var till salu kände de direkt att det var här de skulle förverkliga sin dröm om en egen butiksträdgård. Bredvid växer tagetes, dahlia ’Catherine Deneuve’ och kolibrimynta – en väldigt bivänlig växt.
Blomstrande oas i Dalarna – kika in
Det lilla myrtenträdet har klippts ur och formats så att det har fått en naturlig trädform På lappen står ”Privat myrtenträd”.
Blomstrande oas i Dalarna – kika in
I växthuset står Andreas make André Strömqvist och planterar om en engelsk pelargon från Rällsjö Brita. André är trädgårdsmästare men också kulturmiljöspecialist och författare.
Blomstrande oas i Dalarna – kika in
I butiken står blandade krukor, de flesta från danska Bergs Potter, som är ett signaturmärke för Kniva Trädgård.
Del av kulturmiljön

Byn Kniva ligger en mil utanför Falun, i utkanten av Världsarvet Falun. Från tidig medeltid till 1700-talet var här full aktivitet då kopparmalmen från Falu gruva bearbetades i de många smedjorna, hyttorna och rostugnarna. Intill Kniva ligger också barockträdgården och bergsmansgården Gamla Staberg, som är mycket välbesökta turistmål. 

Kniva Trädgård känns som ett givet inslag i den här kulturmiljön. På hösten arrangeras lökmarknad. Sedan dröjer det inte länge innan julens blommor och kransar plockas fram. Först därefter väntar lite ledighet innan vårkänslorna åter väcks till liv och trädgårdsintresserade börjar söka sig till byn igen. 

Andreas och maken André Strömqvist kom till Kniva 2015. André är också trädgårdmästare, men även kulturmiljöspecialist och författare. Hans bok “Odlarens handbok” utsågs till årets trädgårdsbok 2012. Sedan dess har han gett ut ytterligare två böcker. 

– Eftersom André är från Falun letade vi främst en bostad här. Att det ingick en gammal lanthandel i köpet kändes som en dröm, berättar Andreas, som har vuxit i Stockholm. 

Blomstrande oas i Dalarna – kika in
En av Andreas favoriter är den vackra tvåfärgade dahlian ’Tartan’.
Blomstrande oas i Dalarna – kika in
Bukett med solros, sparris, mynta, gladiolus och orangelilja, plus en liten nypa dill.
Blomstrande oas i Dalarna – kika in
Säsongens blommor samsas med suckulenter på Kniva trädgård. Konceptet är en mix av blomster­affär och liten handelsträdgård. Här echeveria, en torktålig favorit.
Blomstrande oas i Dalarna – kika in
Kunderna möts av en rik färgprakt och surrande humlor. Här syns dahlior, kannor, blomstertobak och rödbladig alunrot. Närmast sticker en anisört upp. Orange parasoll från Mirlo.
Blomstrande oas i Dalarna – kika in
På Kniva trädgård trängs en stor dahliasamling. Hemligheten bakom blommans skönhet är enkel: hönsgödsel. Här en sort från Rällsjö Britas gård, moderplantorna kan spåras tillbaka till 1800-talet.
Välbesökt butik

Bara några månader efter bostadsköpet, i juni 2015, slog paret upp dörrarna till sin numera välbesökta trädgårdsbutik. Händelsen fick stor uppmärksamhet i lokalmedierna och blev snabbt en snackis långt utanför Dalarnas länsgräns. 

– Det kan bero på att vi hittat ett eget koncept. Vi är inte en handelsträdgård eller renodlad blomsterbutik. Snarare en mix av de båda där hållbarhet och miljö står i fokus. Vi tycker att det är galet att köpa krukor ända från Asien så vi håller oss inom Europa, säger Andreas.

Andreas jobbar också som blomsterdekoratör, konsult och föreläsare. Han har bland annat arbetat tillsammans med hovfloristen Claes Carlsson, och för några år sedan skapade han och silversmeden Karin Ferner tillsammans utställningen “Barockstilleben på lekfullt allvar” i Carl von Linnés bröllopsstuga utanför Falun. Han tvekar inte när vi ber honom beskriva sitt mest minnesvärda uppdrag.

– Jag fick hedersuppdraget att delta som blomsterdekoratör vid prins Carl Philips och prinsessan Sofias bröllop. Det var så häftigt att få vara mitt i händelsernas centrum och vara en del av ett historiskt tillfälle, säger Andreas.

Blomstrande oas i Dalarna – kika in
Rällsjö Britas engelska pelargon vårdas ömt av Andreas.
Blomstrande oas i Dalarna – kika in
Utanför växthuset står en zinktunna med rosenskära, dahlia ’Zundert Mystery Fox’ och kolibrimynta.
Blomstrande oas i Dalarna – kika in
En agave har smugit sig in hos dahlian ’Arabian Night’.
Blomstrande oas i Dalarna – kika in
Terrakottakrukor från svenska Unik Design. Andreas försöker i möjligaste mån köpa närproducerade produkter, främst från Sverige och Baltikum.
Scroll to Top