Så planerar du din köksträdgård – 5 tips

Skådespelaren och designjournalisten Michelle Meadows drömde om ett torp i Sörmland. I stället blev det en kolonilott i storstaden – och en oväntad passion för odling. Här är berättelsen om hur hon gick från ängslig nybörjare till trädgårdsnörd. Här delar hon med sig av sina bästa tips för en lyckad köksträdgård.

Jag har ofta hört från min familj att mitt trädgårdsintresse är oväntat. Att de aldrig hade kunnat gissa att jag, som under mina barnaår hatade att vistas utomhus, vägrade äta grönsaker och som var intresserad av inredning, mode och film, skulle bli en inbiten trädgårdsnörd. 

Det hela började med att jag ville utforska en mer lantlig sida av mig själv, och drömde om ett sörmländskt torp eller en skånsk länga. I brist på körkort och likvida medel blev det en kompromiss – en kolonilott med stuga tolv kilometer hemifrån. Det visade sig vara en riktig lyckoträff! Jag cyklar dit på en halvtimme, och de 295 kvadratmeterna land räcker mer än nog för att lära sig odlingens ädla konst. 

Idén till en egen lott föddes för över tio år sedan. Jag promenerade ofta bland koloniträdgårdarna vid Tanto­lunden på Södermalm i Stockholm och mitt första steg var att ställa mig i kön där. Från början hade jag köplats 950, och när jag insåg att det förmodligen skulle ta upp till 20 år att få en lott där så letade jag upp andra föreningar som verkade intressanta. 

Efter ungefär ett halvår blev jag kallad till visning i Sundby i Västerort. Tre olika lotter var tillgängliga och just den jag fick var det ingen annan som var intresserad av. På så sätt gick det nog ovanligt fort för mig att få en lott. Att den kom med ett krav på att renovera huset såg jag bara som ett tillfälle att lära mig något nytt. 

Den lilla stugan har en veranda, ett litet sovrum och ett större rum som är uppdelat i kök och vardagsrum. Köket är i original och målat i en ljusgul ton. Det enda stora ingreppet jag gjort i huset är att öppna upp taket till nock i vardagsrummet, jag försöker i stället lägga mitt fokus på trädgården. 

Så planerar du din köksträdgård – 5 tips
Solrosorna blommar lagom till Michelles födelsedag.
Så planerar du din köksträdgård – 5 tips
Kolonistugan i Sundby i västra Stockholm är på 26 kvadratmeter och rymmer det mesta man behöver för ett enkelt koloniliv.
Så planerar du din köksträdgård – 5 tips
På husets framsida finns en liten damm med vita näckrosor. Runt den växer iris, hosta och alunrot.
Så planerar du din köksträdgård – 5 tips
På den 295 kvadratmeter stora lotten odlas det överallt, även i krukor som kan flyttas omkring.
Började försiktigt 

Min första kolonisommar var jag en ängslig nybörjare. Jag kunde inte se skillnad på ogräs och perenner och var livrädd för att råka ha ihjäl någon stackars svårflörtad blomma. I stället antecknade jag vad som blommade och när, och det enda jag gav mig på var kirskål och maskrosor. Jag renoverade också den rötskadade fasaden och det tidigare gröna huset målades med vit linoljefärg. 

År 2 satsade jag på grönsaker man inte hittar i matbutiken; det var lila potatis, gula tomater och ryska bönor. Jag läste allt om exotisk odling i zon 3 och skissade dagligen på växtskåp i mitt ritblock. Ytterligare en del av husfasaden renoverades och jag lyckades helt eliminera kirskålen. Plötsligt var byggnadsvård, grönsaksodling och ätbart ogräs mycket mer intressant än mode, film och inredning. 

År 3 dök nya intresseområden upp. Jag läste allt jag kom över om hälsa och naturläkemedel och försökte mig på att göra infusioner, salvor och egen äppelcidervinäger. Plötsligt önskade jag att jag inte gått så hårt åt maskrosorna och klövern – dem kunde man ju göra hälsote på! 

År 4 var fokus kulturväxter och potager, år 5 blommor och doft, det sjätte året gödsel och ympning. Nästa säsong, den sjunde, är planen att bygga ett utekök och designa om stora delar av trädgården. 

Så planerar du din köksträdgård – 5 tips
Den lilla verandan är lagom stor för ett bord för två.
Så planerar du din köksträdgård – 5 tips
Två sorters zucchini och en tromboncino. Ibland hinner man inte äta i samma takt som trädgården levererar.
Så planerar du din köksträdgård – 5 tips
Husets lilla kök rymmer allt man kan önska och är perfekt när grönsaks­odlingen också har resulterat i ett intresse för matlagning.
Så planerar du din köksträdgård – 5 tips
En samling skär­brädor är bra att ha när man hackar örter och grönsaker. En av dem kommer från koloniområdets gratisloppis där de boende kan lämna eller ta något från en låda vid parkeringen.
Lantligt lugn

Det är intressant hur ens trädgård utvecklar en och lär en saker. Förutom att jag efter några år med trädgård plötsligt kan rätt mycket om byggnadsvård, naturläkemedel och grönsaksodling så har jag även lärt mig massor om naturens kretslopp, matlagning och hållbarhet. Dessutom har jag fått ett gäng goda egenskaper på köpet – som tålamod, mod och nyfikenhet. Ännu är jag inte färdiglärd och varje år djupdyker jag i ett nytt trädgårdsrelaterat ämne. 

Från april till oktober kan man bo i stugan på heltid. Köket är fullt utrustat, i mitt fall med allt från raclettejärn till mikrovågsugn. Det finns element och väggar och tak är isolerade. Toalett och dusch finns i det gemensamma toahuset som ligger tio meter bort. 

Det finns många fördelar med en kolonilott, till exempel tror jag att trädgårdsarbete har en läkande och lugnande effekt. En kolonilott ligger lättillgängligt och man får ett nästan lantligt lugn mitt i stan. En annan fördel är att det finns gott om grannar att lära av, ta hjälp av eller att bara umgås med. Man kan odla sin egen mat och om man är kreativt lagd så är det en väldigt bra plats att skapa på.

Så planerar du din köksträdgård – 5 tips
Dagtid fungerar sängen som en soffa. Kvällstid drar man bara isär underredet så det blir dubbelt så brett och viker över den ena madrassen. Vips så har man en 180 centimeter bred säng.
Så planerar du din köksträdgård – 5 tips
Den gröna skottkärran har kamouflerats av rosa sockblomma och murgröna som plockats på speciella platser och sedan planterats i trädgården.
Så planerar du din köksträdgård – 5 tips
Den nedre delen av husfasaden var rutten och tvungen att bytas ut. De delar av planken som fortfarande var dugliga lappades om till tre drivbänkar och en kompost.
Så planerar du din köksträdgård – 5 tips
Köksträdgårdens mest svårodlade grönsak är auberginen. Där kan man med fördel hjälpa till med pollineringen, annars är det risk att blommorna vissnar utan att ge frukt. Men de är så goda att man gärna gör sig besväret.
Så planerar jag min köksträdgård – 5 tips 

Eftersom ytan i trädgården är begränsad utgår jag från fem olika kriterier när jag väljer vilka grönsaker och örter som ska odlas. 

1. När kommer jag att vara i trädgården? 

Har man en villa i stan men tillbringar hela sommaren på ett lantställe ska man kanske inte odla sådant som mognar under tiden man är borta. Samma sak gäller i omvänt fall – jag som inte är mycket på koloni­lotten efter slutet av september hoppar över att odla vintergrödor som svartkål och satsar i stället på det som mognar tidigt. Pak choi, mangold och rädisor är bra exempel på sådant.

2. Vad tycker jag om att äta?

Jag älskar italiensk mat och gillar generellt när det är sting i maten så därför satsar jag mycket på tomat, basilika, zucchini, aubergine och chili. I mitt hushåll är vi också storkonsumenter av inlagd gurka, så två gurkplantor är standard. 

3. Vad ger den största smakupplevelsen?

Jag kan inte vara ensam om att tycka att butikernas lösviktstomater oftast är helt smaklösa och att de chilifrukter man köper smakar mer som besk paprika. Därför brukar jag försöka satsa på grönsaker som verkligen smakar otroligt mycket godare när man odlar dem själv. Örter är en annan sak som verkligen ger en smakexplosion och därför odlar jag både perenna och för­odlade örter. Favoriten är basilika som jag odlar minst fyra olika sorter av. 

4. Vad ger en stor och  säker skörd? 

Jag älskar att odla zucchini! Förutom själva utplanteringen så är det en otroligt lättodlad grönsak som alltid levererar. Jag brukar odla fyra olika plantor varje år, då har jag cirka en mogen zucchini om dagen. Krasse, gurka och örter brukar ge väldigt stor av­kastning i min trädgård. 

5. Vad är roligt att odla? 

Jag lägger gärna till några exotiska inslag för nöjes skull. Förra året var gyllenbären och cantaloupemelonerna mina favoriter. Jag måste ha fått två matkassar fulla med gyllenbär och fem stora meloner. Några ätbara blommor odlas också varje år för det blir så mycket roligare att servera maten med blommor på.

Scroll to Top