Här är årets pelargon 2021 – och så sköter du den

Funderar du över vilken pelargon du ska satsa på? Nu är årets pelargon utsedd! Den heter Astrid och är en helt ny zonalpelargon. Läs mer om pelargonen och hur du sköter den här.

Årets pelargon är utsedd och den heter Astrid. Det är en helt ny zonalpelargon som har fyllda blommor som skimrar i olika nyanser av rosa och aprikos. Bladen är gröna och bleda med chokladbrun zonmarakering. Pelargonen trivs såväl inomhus som utomhus och tål både regn och rusk – en perfekt utomhusblomma hela sommaren med andra ord. 

 

 

Här är årets pelargon 2021 – och så sköter du den
Här är årets pelargon 2021 – och så sköter du den

– Jag fick förmånen att provodla sorten redan förra året och jag måste säga att det är en av de bästa Årets pelargon-sorterna som vi någonsin har haft! ‘Astrid’ har en fantastisk blomma, är stabil i odling och riktigt bra hemma hos slutkunden. Jag har själv haft den ute på trappen hemma och den är mycket tålig. Många pelargoner med fyllda blommor riskerar att regna sönder, men ‘Astrid’ håller sig mycket fin. Sorten har chans att bli en riktig favorit, säger Anders Haglund, trädgårdsmästare på Torsång Handelsträdgård i Dalarna.

Här är årets pelargon 2021 – och så sköter du den
Här är årets pelargon 2021 – och så sköter du den
5 skötseltips 

1. Astrid trivs både inne på fönsterbrädan och utomhus, till exempel i entrékrukan, balkonglådan eller planterad i rabatten. Fram tills dess att vädret är milt och nätterna frostfria ska sorten vara inne på fönsterbrädan, i uterummet eller på annan frostfri och ljus plats.

2. När du kommer hem med dina pelargoner kan de behöva planteras om. Titta på rötterna och se hur de ser ut. Välj kruka/låda/kärl med rejäl volym och en jord av bra kvalitet. Det är viktigt att näring tillförs i jorden eftersom pelargoner utvecklas allra bäst när de får rikligt med näring. Det enklaste är att vattna med en svag näringslösning vid varje vattningstillfälle.

3. Vattna regelbundet, men låt alltid jorden torka upp något mellan vattningarna. Allra bäst är det att vattna pelargonerna på morgonen så att de hinner torka upp under dagen. Har du inte möjlighet till det fungerar det utmärkt att vattna dem på kvällen. Att vattna mitt på dagen är mindre lämpligt eftersom mycket av vattnet avdunstar direkt. Pelargoner klarar torka väldigt bra, men de utvecklas inte lika väl som när de vattnas regelbundet.

4. Pelargoner älskar ljus och vill stå ljust och luftigt. Om du gör en samplantering av flera pelargoner eller planterar pelargoner tillsammans med andra växter – tänk på att inte plantera växterna för tätt. De växer ihop med tiden och mår bra av att stå lite luftigt i början. Placera alltid pelargoner i ett ljust läge!

5. Var flitig med att bryta loss vissna blommor, helst innan de sätter frö även om fröställningen i sig är en både vacker och lustig dekoration – den ser ut som en storknäbb. Pelargos betyder just storknäbb.

Källa Blomsterfrämjandet 

Scroll to Top