• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Så lyckas du med inomhusodlingen i vinter – 4 tips

  Sommarens odlingssäsong är över men det behöver inte betyda att du måste slut odla. Det går minst lika bra att odla inomhus i vinter. Här är fyra smarta tips på vägen!

  Så lyckas du med inomhusodlingen i vinter – 4 tips
  Foto Plantagen

  Att kunnda plocka snabbväxande kål, basilika, groddar eller ärtskott direkt från krukan och använda i matlagningen eller som tillbehör på tallriken är en tanke som lockar många. Det är därför kanske inte så konstigt att trenden med inomusodling fullkomligt exploderat de senaste åren, men att lyckas är inte lika lätt som på sommaren.

  Här delar Plantagen med sig av fyra smarta tips: 

   

   

   

  1. Välj rätt frö 

  Vill du öka chanserna att lyckas? Välj ett lättodlat frö eller kärna från en växt såsom solrosfrön, ärtor eller sallad. Vill du utmana dig lite kan du välja till exempel avokadokärnor eller äppelkärnor. Använd en jord som är porös. Såjord är perfekt och kan lätt bibehålla fukten. Trots en porös och luftig jord är det dock viktigt att vattna regelbundet och se till att jorden hålls fuktig ända tills fröna börjar gro. 

   

  Foto Plantagen

  2. Placera krukan rätt 

  Placera krukan på ett varmt ställe, exempelvis i ett fönster i söderläge med ett element under. Detta gör att fröet tror att temperaturen är varmare än den faktiskt är. Ha i åtanke att ju varmare det är, desto mer vatten krävs för att hålla jorden fuktig.

  Foto Plantagen

  3. Satsa på en växtlampa 

  Vintermörkret gör att fröet är i ökat behov av ljus, särskilt när det börjar komma upp. Då är det läge att ge extra ljus i form av en växtlampa. De finns flera olika typer av märken och lampor. De vanligaste odlingsbelysningarna är LED och T5-lysrör. Det finns även högtrycksnatriumlampor, MH-lampor (metallhalogen) och lågenergilampor. 

   

  Foto Plantagen

  4. Tänk på avståndet 

  Vid inomhusodling under vintern krävs det att ljuset är nära jorden och plantan, 10–20 cm är att rekommendera. Behovet av ljus varierar från planta till planta men ett genomsnitt är 10–12 timmars ljus per dag.

  Foto Plantagen

 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!