• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Här är växterna som blommar länge – och så lyckas du

  Under sensommaren behöver många av trädgårdens krukor nya plantor. Här är tips på vackra växter som blommar länge.

  Här är växterna som blommar länge – och så lyckas du
  Foto Kira Brandt

  Högt och lågt

  Skapa en miniträdgård på uteplatsen där alla växter står i krukor. Mixa höga och låga växter, och låt de lägsta stå längst fram – då får alla vackra blommor synas. Här har vi fyllt krukorna med två sorters vipphortensia, 'Pinky-Winky' och 'Limelight', solhatt 'Green Envy' och en härlig hebe; en buskveronika med lila blommor. Hebe är flerårig men har svårt att överleva vintern, och ska därför placeras frostfritt under årets kalla månader.

  Grått blir blått

  Kyskhetsträdet, även kallad Munkpeppar, med sina långa blomsterstänglar är otroligt fin med sina grå knoppar som förvandlas till de vackraste blå blommor när de slår ut. Blommar till långt in på hösten, men ska gärna skyddas mot vinterns kyla.

  Stilfullt i skål

  Att plantera flera olika plantor i samma kruka ger en läcker effekt. Här har vi satt flera, förhållandevis små, växter i en flat och bred lerkruka. Krukan är fylld med timjan, taklök och klockljung. Framför krukan ligger en kärleksört, som också blommar pålitligt i kruka långt in på hösten, och som dessutom älskas av bin.

  Toppen med hortensia

  'Pinky-Winky' är namnet på den här underbara vipp­hortensian som du kan ha glädje av år efter år. Blommorna, som sitter samlade i stora täta blomställningar, är till en början vita men får sedan en djup rosa ton. Kan bli över 1 meter hög så med tiden bör den flytta från krukan och ut i trädgården.

  Dekorativa kompisar

  Många perenner är lämpliga att ha i krukor och efter blomning kan de planteras ut i trädgården, så att du kan ha glädje av dem år efter år. Här har en stor violruta fått sällskap av en aster med pigga violetta blommor.

  Klockren glädje

  Praktklockan är en trevlig och lättskött krukväxt som passar både inne och ute. Den har ofta blå blommor, men finns också med vita eller rosa blommor. Knopparna liknar små gröna ballonger innan de brister. Efter blomning kan praktklockan planteras utomhus på en solig plats, och blir lika fin nästa år igen.

  Lila drömmar

  Den violetta trädgårdsnävan 'Rozanne' blommar hela sommaren och slutar först när frosten sätter punkt för säsongen. Efter blomning bildas fröställningar som liknar små storknäbbar, som har givit växten dess danska namn, storkenæb.'Rozanne' är relativt tålig och trivs bäst i sol till halvskugga.

  9 tips för att odla i kruka 

  1. Plantera i behållare med hål i, så att vattnet kan rinna fritt.

  2. Använd krukväxtjord, men kom ihåg att använda specialjord till plantor som vill ha sur jord.

  3. Vattna igenom växterna ordenligt innan du planterar dem i krukan.

  4. Avänd rejäla krukor så att växterna får bre ut sig.

  5. Vattna ofta, gärna ett par gånger per dag, under varma dagar, och gärna framåt kvällen. Kom ihåg att regnväder inte alltid ger tillräckligt med fukt i krukorna.

  6. Ettåriga växter i krukor ska ha regelbunden gödning, perenner mer sällan.

  7. Nyp bort vissna blommor!

  8. Använd frostsäkra krukor, eller packa in dem i bubbelplast, om växterna ska övervintra.

  9. Plantera om perenner, små träd och buskar på våren så att de får ny jord i krukan.

 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!