• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Hus & Hem Trädgård: 5 idéer för en vackrare tomt

  Gör trädgården till ditt lustrum där du kan njuta och fylla på livsenergierna. Här är 5 kreativa idéer från Hus & Hem Trädgård!

  Hus & Hem Trädgård: 5 idéer för en vackrare tomt
  Foto Sweden Green House, Blomsterfrämjandet

  1. Nytta & nöje

  Har du förmånen att ha ett växthus eller orangeri (eller kanske kan bygga ett av gamla fönster och annat återbruk) kan du skapa en plats för både nytta och nöje. Använd ditt växthus för att driva upp plantor och skydda dina växter, men ställ också in sittmöbler, eller varför inte en divan, så att du även kan använda det till att läsa, vila och planera för alla kommande projekt i trädgården. Dekorera med vackra ting och låt dina verktyg och krukor bli en del av stylingen.

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Foto Sweden Green House

  2. Använd trappan

  Ofta koncentrerar vi oss mest på våra rabatter och uteplatser och tänker inte på att även trappor kan användas som uppställningsplats för blommor och kryddgrönt. Här har charmiga pelargoner arrangerats på trappstegen, men det skulle lika gärna kunna vara örtkryddor i krukorna. 

  Foto Ida Magntorn/Blomsterfrämjandet

  3. Låt blommorna göra jobbet

  Att mixa blommor med grönsaker är ett traditionellt sätt att skapa en vacker och frisk köksträdgård. Det ökar den biologiska mångfalden och därmed pollineringen. Marktäckande växter höjer också markfukten. Exempelvis tagetes avskräcker bladlöss som dras till skockans blomknoppar och den hämmar skadliga jordlevande rundmaskar. Väljer du den ätbara ringblomman (som också skyddar mot skadeinsekter) kan du även använda den till bakning eller för att dekorera sallader.

  Foto Erika Wallin/Blomsterfrämjandet

  4. Med ljus och lykta

  Se till att din trädgård även är mysig och tilltalande på kvällstid. Häng upp ljusslingor i träden, sätt ut pollare och se till att valda delar av växtligheten framhävs med hjälp av ljus. Philips Hue och andra erbjuder system där du kan styra din trädgårdsbelysning via en app så att du kan ändra styrka och färg efter tid på dygnet och vilken stämning du vill få fram. 

  Foto Ellos

  5. Ett hemligt rum

  Finns det utrymme kan du skapa ett hemligt rum i din trädgård, en plats som man inte upptäcker vid första anblicken utan behöver lite tid att hitta. Det kan vara en undangömd rabatt med en liten bänk framför, en hörna med en vacker trädgårdsskulptur som ramas in av en berså, ett litet lusthus insprängt i grönskan eller kanske en liten damm som älskas av smådjur och vattenväxter. Bara tanken på att ha ett hemligt rum i trädgården värmer hjärtat och ger en alldeles speciell känsla.

  Foto Blomsterfrämjandet

  Ännu fler idéer för en skönare och grönare trädgård hittar du i specialnumret Hus & Hem Trädgård, som finns i butik nu. 

 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!