• Få husohem.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

  • Så tillagar du till kirskål och andra godsaker från höstträdgården

    När köksföretaget Kvänum bjöd in till visning av sina nya köksinredningar fanns Malin Persson från SVT:s Trädgårdstider på plats för att bjuda på oväntade läckerheter.

    Så tillagar du till kirskål och andra godsaker från höstträdgården
    Foto Getty Images

    Malin Persson bor i Skåne där hösten ännu är mild och frosten låtit vänta på sig. I trädgård och natur plockar hon gärna det ingen annan vill ha. Hon experimenterar i köket och har hittat flera favoriter som blivit vardagsmat för familjen. Vad sägs till exempel om chutney på oxelbär? Oxelbär liknar rönnbär till utseendent, men är större, rundare och sötare. Koka en chutney på oxelbär, lök, äpple, chili, ingefära, agave, vinäger, salt och peppar. 

    Chagan kan bli ett te fyllt av näringsämnen.

    Du har kanske sett chagan växa på björkarna, men vet du att den faktiskt är ätlig? Chagan är en mycket näringsrik svamp som du till exempel kan göra te av. Viktigt är att chagan inte faller under allemansrätten, och när du plockar ska du lämna kvar minst 20 procent av svampen för att den ska kunna växa vidare. Malin Persson gör chaga-te genom att torka svampen i en torkugn i cirka sju timmar, sedan kokar hon den i mellan en och fyra timmar. Ju längre du kokar, desta starkare blir smaken (som i och för sig är ganska mild även i sin starkaste version). 

    – Jag smaksätter den gärna med havremjölk och honung, berättar Malin. 

    Malin Persson visar naturens höstskafferi i Kvänums butik i Malmö.

    – Daggkåpan är kvinnans bästa vän, berättar Malin Persson, som torkar bladen och kokar te på dem. 

    – Det hjälper mot både pms och klimakteriebesvär.

    Rönnbärskaprisen pryder sin plats i köket.

    Rönnbär växer det rikligt med på hösten men vad ska man göra med dem? Gelé, är det vanligaste svaret, men ärligt talat - hur ofta äter vi gelé? 

    – Men vi behöver äta mer beskt, det är bra för matsmältningen och rönnbären är dessutom fulla av antioxidanter, säger Malin bestämt.

     Så fick hon ett tips om rönnbärskapris och skred till verket. Med en vanlig ättikslag fick rönnbären en sötsyrlig, spännande smak som balanserade beskan fint. 

     

     

    Dags att sluta hata kirskålen?

    Kirskålen är en av våra mest hatade och invasiva ogräsarter. Men den går fint att använda i matlagningen på samma sätt som annan kål. Här har Malin Persson gjort ett flingsalt med torkad kirskål och nässlor som smaksättare. 

  • Få husohem.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!