• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 4 tips för en riktigt härlig höstträdgård

  Trädgårdsarbete är terapi för kropp och själ. Så här skapar du en miljö med växter som är vacker långt in på hösten.

  4 tips för en riktigt härlig höstträdgård
  Foto: Krista Elvheim

  Att skapa en grönskande trädgård tar tid, men ger också ro i själen. För att du ska kunna njuta av din trädgård ända från våren och långt in på hösten finns några smarta tips:

  1. Plantera buskar, träd och perenner i både höga och låga frostsäkra krukor, för att skapa olika höjder på uteplatsen. 

  2. Välj en favoritfärg i trädgården och lek sedan med färgsättningen. På det viset blir trädgården prydlig att se på.

  3. Skapa stilleben med växter. Det är de estetiska och organiska tillfälligheterna som är vackra.

  4. En trädgård behöver inte alltid vara blomstrande, kontraster skapar man även med en genomtänkt användning av gröna växter i olika former och nyanser.

   

   

  Med en varm pläd och en kopp te blir uteplatsen ett extra rum året om. Vid staketet en syrenhortensia, vars blommor får en rosa färgton på hösten.

  Prydnadsgräs som glansmiskantus är fina som avdelare i rabatter. De passar också att plantera i stora, frostsäkra krukor. Rabatterna är avgränsade med kantjärn från sjöstenen.

  Aina skapar höjd på uteplatsen med uppstammade buskar och träd. Blodbok trivs i en stor frostsäker kruka.

  Flera bokträd tillsammans i stora avlånga lådor kan fungera som en spännande rumsavdelare i en liten trädgård. Om man täcker med sten får man en vacker kontrast.

  Blanda perenner, buskar och träd i stora frostsäkra krukor. Prydnadsäpplet i förgrunden är fantastiskt vackert när det blommar i maj, men det får också vackra mörka prydnadsäpplen i september. Blodfläder har ett fint bladverk och vackra rosa blommor på försommaren.

  Jätteverbena är en ettårig blommande växt som ger höjd och rörelse i trädgården, från sensommaren och långt in på hösten.

  Höstsilverax är en perenn växt som ger ett elegant utseende till trädgården, och den smultronliknande doften är ljuvlig! Innan blommorna slår ut på hösten kan man njuta av de vackra bladen. Den vill ha fukt och näring för att trivas.

  Natalsparris är en fantastisk inneväxt, som även trivs bra ute i skuggan på sommaren. Flera plantor tillsammans blir extra vackert.

  Blodfläder ger variation till grönskan hela säsongen.

  Alunroten är en fin marktäckare i en rabatt i halvskugga, men den trivs också bra i stora frostsäkra krukor. Den finns i mängder av sorter, och med sina vackra blad ger den fin kontrast hela säsongen.

  Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

  Missa inget! Få de bästa inredningstipsen direkt i din inkorg!

 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!