• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Se resultatet av förvandlingen - från eftersatt trädgård till prunkande paradis

  Villan i Malmö behövde totalrenoveras och trädgården var illa däran. Men Mari och Johan såg möjligheterna. I dag är trädgården en prunkande oas med dignande pallkragar, äppelhäck och ett glasrum som förbinder inne med ute.

  Se resultatet av förvandlingen - från eftersatt trädgård till prunkande paradis
  FOTO: Anna Jeppsson ILLUSTRATION: Rebecca Malmsköld Den stiliga rundade perennrabatten med gul sommarrudbeckia i mitten. Häcken runt rabatten med de avslutande kloten är buxbom, satt med sticklingar från föräldrarnas trädgård. Röda och mörkrosa blommor är lejongap och dahlia.

  Trädgården var i ganska bedrövligt skick när Mari och Johan tog över. Det enda som fanns var i princip några fruktträd och risiga tujor. Men trots att Mari är mycket trädgårdsintresserad, fick trädgården vänta. Det fanns inte tid att ägna sig åt trädgården med tre små barn, husrenovering och heltidsarbete.

  Men när barnen hade blivit lite större och renoveringen var klar, så började Mari och Johan lägga mer och mer tid på trädgården. Det började med att en av byggarna som var med vid renoveringen gav familjen ett litet växthus. Där växer i dag massor av vindruvor och tomater. Med utgångspunkt från växthuset ritade Mari sedan i ett första steg en rund rabatt med en härlig sittplats och gångar av marktegel. 

  År 2015 förverkligades en gammal dröm om ett inglasat uterum. Bostadshusets mått och utseende blev utgångsläget. 

  – Vårt glashus är uppbyggt av ett modulsystem ifrån kundens ritning. Vi har turen att ha en dotter, Tove, som är arkitekt, och vi fick mycket god hjälp av henne. 

  Önskemålen var att husen skulle förenas via köket. Köksdörrens höjd fick bestämma vägghöjden på glashuset. 

   

  Den charmiga köksträdgården är ett kapitel för sig. Den består av nio pallkragar med singelgångar emellan. Här finns två väggar i form av plank, och mot dessa har familjen spaljerat mullbär, plommon, körsbär och persika 'Frost', som trivs och övervintrar vid en varm västvägg upp till zon 3. Gränsen mot de övriga två sidorna består av en låg spaljerad äppelhäck. 

  – Jag älskar den häcken, säger Mari. Inspirationen fick vi i slottsträdgården i Sofiero utanför Helsingborg där de har ramat in flera kvarter i köksträdgården med just en låg äppelhäck. 

   Ett maffigt blåregn som bjuder på en anslående syn i trädgården under blomningstiden.

   

  Mari gör gärna vackra buketter av de egna blommorna, som t ex luktärt, stjärnflocka och dahlia i rosa toner.

  Vackert blomsterarrangemang i vas från Klong med rudbeckia, dahlia, gossen i det gröna, stjärnflocka ihop med gräs och blad.

  Jättevallmon 'Black and White' blir hela 90 cm hög. Frökapslarna är nästan lika vackra som blommorna.

  Den polkagrisfärgade pionvallmon har Mari köpt som planta och nu hoppas hon på många frön att så till nästa år.

  Här ses trädgårdens planering och olika former. Nr 1 visar trädgårdslandet, nr 2 visar pergolan med badtunnan, och nr 3 märker ut de båda växthusen. Nr 4 är det stora trädäcket. 

  MARIS 4 BÄSTA TRÄDGÅRDSTIPS 

  1. Skapa en struktur och låt sedan växterna slå sig ner där de vill inom gränserna. 

  2. Se till att det finns något vackert att titta på året om! 

  3. Blanda olika material. Sten, trä och gräs samsas väl tillsammans. 

  4. Växla mellan räta linjer och runda former så blir trädgården mer spännande. 

 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!