• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Inspirerande perennfröjd vid prästgården

  Den gamla prästgårdens trädgård bestod av en enda stor gräsmatta. Idag är den förvandlad till en lummig, klassisk perennträdgård med dignande köksland, växthus och trädgårdsdamm. Inspireras och plantera några av dessa vackra perenner.

  Inspirerande perennfröjd vid prästgården
  Foto: CARINA OLANDER

  Gillberga prästgård ligger så vackert på en höjd med utsikt över Byälven i Värmland. På båda sidor om grusvägen som leder fram till huset dignar rabatterna av sensommarblommor, väl skyddade av den formklippta hagtornshäcken bakom. Här bor Thomas och Urban som har skapat flera olika trädgårdsrum som skulle ge besökare nya upplevelser allteftersom. Vid uppfarten anlade de en stor perennrabatt med en hög häck bakom, och i nordost följde de upp med flera perennrabatter och stenpartier, och planterade träd och buskar. Vidare kommer besökaren till olika "doftrum", dels till en köksträdgård, en dunge med stora, gamla träd och en vacker trädgårdsdamm.

  Katten Minus älskar att gå på jakt i trädgården. Här växer bland annat pärleternell, spirea och hampflockel.

  Den raka grusgången leder gästerna förbi blommande rosenhäckar och vidare in i det symmetriska trädgårdsrummet, där urnan på sockel är mittpunkten. Strama och rena linjer är väsentligt i det här trädgårdsrummet, där både pergolan och sockeln understryker stilen.

  Röd solhatt är fin i kombination med äkta stormhatt. Se bara på de fantastiska färgerna!

  Paret planterade över 60 träd och buskar i trädgården, samt åtta häckar, och nu ser man resultatet. Runt bokträdet växer klippta buxbomsbollar, i fin kontrast mot olika sorters bladliljor.

  Växthuset är från Willab Garden. I köksträdgården skördar paret allt från sparris till sallad och morötter. Här är Urban ute och vattnar.

  Klättertornet i trä står i tjusig kontrast mot sommarblommorna. Här växer bland annat vit paradisblomster. I förgrunden ser vi zinnia och dysterpenstemon.

  Afrikas blå lilja i stora terrakottaurnor ger ett pampigt intryck. Utemöblerna har paret låtit specialbeställa. Inspirationen kommer från några antika stolar de såg på Hillringsbergs herrgård.

  I köksträdgården vid växthuset skördar paret allt från sparris till sallad och morötter. I rabatterna växer en vacker blandning av bland annat sallad och sommarmalva medan grusplanen pryds av Afrikas blå lilja och pelargoner planterade i stora urnor. I växthuset odlas värmekrävande örter.

   

  KLASSISKA PERENNER

  Låt dig inspireras av Thomas och Urbans vackra trädgård och plantera några av dessa perenner.

  Stormhatt, Aconitum x bicolor, h 7–8, giftig!

  Rosenflockel, Eupatorium purpureum, h 6–7

  Höstrudbeckia, Rudbeckia laciniata, h 5–6

  Krollilja, Lilium martagon, h 7

  Tigerlilja, Lilium lancifolium, h 5

  Brandlilja, Lilium bulbiferum, h7

  Tusensköna, Bellis perennis, h6–7

  Toppklocka, Campanula glomerata, h 8

  Höstflox, Phlox paniculata, h 7–8

  Löjtnantshjärta, Dicentra spectabilis, h 6–8

  Moses brinnande buske, Dictamnus albus, h 5–6

  Stor drakblomma, Nepeta sibirica, h 5–6

  Gullviva, Primula veris, h 7–8

  Stjärnflocka, Astrantia major, h 7–8

  Gul daglilja, Hemerocallis lilioasphodelus, h 6–7

 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!