• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Grön oas med asiatisk touche - trädgårdsarkitekten tipsar

  Trädgårdsarkitekten Pia Hedenblads trädgård utanför Stockholm är som ett finstämt konstverk – och var ett konststycke att skapa. Det som en gång var en karg skogsbacke med ekar och granar är i dag en oas inspirerad av feng shui, med färggranna blomster och asiatiska växter.

  Grön oas med asiatisk touche - trädgårdsarkitekten tipsar
  FOTO: ESTER SORRI

  PIAS 6 BÄSTA TRÄDGÅRDSTIPS

  1. Planera in utebelysningen när huset byggs, för att binda ihop ute och inne och kunna njuta av trädgården även inifrån.

  2. Satsa på mycket god trädgårdsjord! Ett tunt lager förslår inte ovanpå schaktmassorna, om man vill ha träd, buskar och perenner.

  3. Gå en runda i trädgården varje morgon, för att njuta av blommorna och upptäcka problem tidigt. Har man till exempel fått löss på någon växt kan man behandla tidigt med en blandning av såpa, vatten och rödsprit.

  4. Freda trädgården med viltstängsel, det svarta plastnätet smälter in i grönskan. Färist på uppfarten gör att man undviker att rådjur ändå tar sig in och blir fast.

  5. Gå med i den lokala trädgårdsföreningen. Många har bra idéer och kan väldigt mycket, och man kan lära sig av varandra.

  6. Åk på trädgårdsresor för att få inspiration. Till England kan man åka hur många gånger som helst, och ruinträdgården Ninfa, i italienska Umbrien, har också inspirerat.

   

  Färgsättningen av rabatterna fick hon inspiration till från en bok om feng shui. Olika färger passar i olika väderstreck. Därför blev det gröna blad i den asiatiska oasen i väster och vita blommor vid entrén i öster. Söderrabatten är komponerad efter de färger Pia hade i sin brudbukett – romantiskt rosa och ljusblått.

  Utebelysningen planerades också in under byggtiden. Ljuset bidrar till att inomhusmiljön förlängs utåt, att man kan njuta av trädgården inifrån huset. Ute och inne binds också ihop av uteplatserna, och familjen yttar ofta ut ett bord till den asiatiska avdelningen i kanten av tomten.

  Vid växthuset finns några pallkragar med bland annat lök och sallad. Runt hela tomten löper en avenbokshäck.

  I kanten av trädgården finns en asiatiskinspirerad del med en pergola och många gröna växter.

  Det finns ett väl tilltaget trädäck vid huset med olika rum för måltider, umgänge och vila

  Bondpionen är en fantastisk blomma, som ger en känsla av Orienten.

  Stjärnflockans blommor är små konstverk, sorten heter 'Star of Beauty'.

  När Pia skulle anlägga sin trädgård utanför det nybyggda huset visade det sig att det fanns ett viltstråk rakt över tomten, och i dag är den inhägnad med svart viltstängsel och färist.

 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!