• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Grön oas i engelsk stil

  Prunkande rosor och frodiga perennrabatter möter formklipptabuskar i strama rader. Huset bjuder på en trädgård som är en grön oas i engelsk stil inspirerad av en kunglig slottsträdgård.

  Grön oas i engelsk stil
  Huset från 1820 ligger på en höjd med utsikt över åkrarna upp mot Ulefos herrgård. Från början var det sågmästaren eller slipmästaren vid herrgården som bodde här. Foto: VIDAR AAMODT, PER ERIK JÆGER OCH KATHRINE SØRGÅRD

  Det vackra huset från 1920-talet ligger bland böljande kullar och grönskande fält. Drömmen för ägarna var att skapa en klassisk och informell trädgård i engelsk stil med rosor, perenner, buskar och träd. Med stigar och rabatter i mjuka former som passar till hus i lantliga omgivningar. 

   

  Staketet ut mot vägen och spaljén som bildar väggarna runt matplatsen skapar ett spännande samspel. Första åren växte 'Constance Spry'-rosor här, men de har ersatts av klematis.

  Sittplats på södra sidan av huset. Det ger en härlig känsla att sitta omgiven av gröna väggar, som ger både lä och privatliv, och samtidigt njuta av blomsterprakten och de härliga dofterna.

  På östsidan av huset finns en stor gräsmatta. Grus är lagt längs husväggen, buxbom som bryter upp mötet mellan gräs och grus, afrikanska liljor är planterade i krukor och en rosportal är placerad på den generösa gräsmattan Honungsros är en dansk, väldoftande klätterros med krämvita blommor. Den har tagglösa och böjliga grenar som lätt låter sig formas över bågar, spaljéer och liknande, därför passade den också perfekt till portalen – och bin och fåglar älskar den.

  Runt lusthuset perenner som blommar vid olika tidpunkter under hela sommaren planterade. Lusthuset är från ida-ide.no och monterades på plats.

  Utanför verandadörren finns småpetunia 'Million Bells' och blå verbena i vita krukor samt stiliga buxbomsbollar.

  Längs stigen mot sittplatsen växer en rad mattbildande perenner som blåflox och lammöron, tillsammans med revsuga, vinterglans och jättedaggkåpa.

  Utanför ytterdörren växer  'Rose de Rescht' samt vit och blå klematis. Lagerträd står planterade i krukor och svarta betongurnor. Den uppstammade rosen i bakkanten heter 'Look Good Feel Better'.

  Rosorna mot söderväggen är 'Constance Spry' från David Austin. Den har stora ljusröda blommor med stark doft och blommar en gång varje sommar. Buskrosen 'Tuscany Superb' har planterats runt omkring.

  Snirklande grusgångar som kantas av växtlighet ger en ombonad och lummig känsla.

  Runt sittplatsen är revsuga planterat i botten och blå kungsnäva samt klematisen 'The President', avenbok och buxbom längs väggarna. I närheten växer ett stort jasminträd.

  Målsättningen för husets ägare var att försöka vara trogen både husets och trädgårdens ursprungliga stil. Buskrosen 'Rose de Rescht', 'Constance Spry' och 'Princess Alexandra of Kent' är bara några av rosorna som nu blommar i trädgården.

  AV HANNE AARDAL OCH KATHRINE SØRGÅRD

   

 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!