• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Hetta upp sommaren med chili

  En het chilisommar börjar när det är kallt – så så fröna så snart som möjligt. Det finns en hel värld av sorter att upptäcka, alla med olika smak.

  Hetta upp sommaren med chili
  Foto: Getty Images

  Det är lätt hänt att den som börjar odla chilipeppar drabbas av stark kärlek. Alla de ungefär 300 sorter som finns har sin speciella smak – mycket mer komplex än bara styrka.

  Chilipeppar tillhör potatisväxterna och släktet heter Capsicum. De starkaste sorterna, till exempel paprikaliknande 'Habanero', är bäst att bara låta koka med hel i såsen. Hettan räcker ändå för att krydda en hel anrättning. Den kan också skåras och få ligga en stund i ett glas vatten för att vätska av sig

  Milda stora sorter som 'Monkey Face' kan i stället njutas hela, fyllda med färskost som snacks. Just den sorten säljs ibland som krukväxt och är liksom all annan prydnadschili både snygg och ät­bar, även om alla inte smakar lika gott. 

  Det är lite pyssel att odla chili, speciellt från frö. Men eftersom de mest spän­nande sorterna inte går att köpa som färdiga plantor är det väl värt ett försök. Fröerna gror lätt, även om de tar lite tid på sig. Att börja tidigt och ge den färdiga plantan mycket näring är A och O. Chili vill också ha minst 14 timmars ljus om dagen. Ett knep för att få en knubbig planta är att ge en liten temperaturchock varje morgon för öppet fönster. 

  Dessutom behövs en sommar med varma nätter, bor du i en kärvare zon behövs växthus. När plantan växer sig större behövs också ordentlig stöttning. Annars riskerar man att få skörda snabbt, både gula och gröna frukter, när grenar viker sig. För så enkelt är det att få mängder av frukter av på sin egen chili­planta.

  Liten sålåda i zink, med nio små krukor. För både inom- och utomhusbruk, 129 kr, Granit.

 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!