I sommar vill vi grilla mer miljösmart – så här lyckas du med vegogrill

Vi svenskar älskar att grilla, men vi bryr oss också om klimatet. Den här säsongen tänker vi därför efter lite extra när det gäller vad vi lägger på grillen.

Förra sommarens extremvärme har satt avtryck i svenskarnas inställning till grillen. Enligt Maria Smith, som är hållbarhetschef på Ica, har ungefär 15 procent av svenskarna lagt om till mer hållbara konsumtionsvanor på senare tid.

– Det är svårt att prata grill utan att tänka på förra sommaren. Det finns en stor medvetenhet om att det gör stor skillnad för planetens tillstånd vad vi väljer att äta – till exempel mer fullkorn och mindre socker och rött kött, säger Maria Smith.

Samtidigt visar Icas årliga grillrapport, som görs i samarbete med Kantar Sifo, att kvinnorna tänker mer på klimatet än männen. 61 procent av kvinnorna tror att det spelar roll för klimatet vad vi lägger på grillen, jämfört med 44 procent av männen.

I sommar vill vi grilla mer miljösmart – så här lyckas du med vegogrill
Foto: Getty Images

Fler kvinnor än män säger också att de vill grilla fler ekologiska och vegetariska alternativ i sommar. Detta trots att det fortfarande är flest män som hanterar grillen – enligt Ica säger 74 procent av männen att de oftast grillar i hushållet medan motsvarande siffra för kvinnorna är bara 11 procent. Däremot är det fortfarande kvinnorna som fixar grilltillbehören – och annan matlagning.

– Ungefär tre av fyra kvinnor känner sig oroliga för klimatet och nästan lika många tror att det gör skillnad vilken mat vi väljer att lägga på grillen. Män oroar sig inte i samma utsträckning som kvinnorna, vilket är särskilt intressant med tanke på att det är just männen som oftast grillar i de svenska hushållen, säger Maria Smith

Men könsskillnaderna till trots – grillrapporten visar att svenskarna vill grilla mer miljösmarta alternativ, som grönsaker. Jämfört med för två år sedan grillar vi mer grönsaker, ost och kyckling och mindre nötkött, fläskkött och korv idag. Och om vi ska grilla kött så väljer vi helst svenskproducerat.

4 tips för vegogrill

1. Grilla helst späda små grönsaker och bönor i halster, på spett eller i grillkorg. Ur klimatsynpunkt är det mycket bättre än exempelvis folie.

2. Grövre grönsaker och rotfrukter som kräver längre tid på grillen bör helst grillas indirekt – alltså inte direkt över glöden. Om de blir svarta är det bara att skala dem efterår.

3. Grillade grönsaker som blir över kan frysas in och användas i grytor, eller mixas till grönsakspuré.

4. Ha locket på när du grillar, både för smakens och för miljöns skull – i och med att du då behöver mindre kol. Undvik tändvätska – använd tändrör eller eltändare istället.

Källa: Tove Laveskog, matkreatör på Ica Köket.

I sommar vill vi grilla mer miljösmart – så här lyckas du med vegogrill
Foto: Getty Images

Utdrag ur undersökningen

• 54 % av kvinnorna vill grilla mer ekologiskt i år, jämfört med 35 % av männen.

• 79 % av svenskarna har inte använt en engångsgrill under de senaste två åren. Sex av tio svenskar tycker att engångsgrillar borde förbjudas.

• 11 % av svenskarna grillar året om.

• 49 % vill grilla mer hälsosamt i år, medan 35 % vill grilla mer vegetariska/veganska alternativ. 

Grillrapporten är baserad på en undersökning genomförd av Kantar Sifo bland 1 000 respondenter som är över 18 år och bor tillsammans med minst en annan vuxen. Undersökningen gjordes mellan den 11 och 20 februari 2019.

Därför blir det allt trendigare att odla ätbart

Scroll to Top