• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Tio retroblommor som håller stilen än idag

  Varför inte sätta en svärmorstunga på fönsterbrädan i vår? Eller kanske en toffelblomma? Här är tio klassiska krukväxter som har gått en ny vår till mötes!

  Tio retroblommor som håller stilen än idag
  Foto: Blomsterlandet

  De kallas ibland mormorsblommor, de krukväxter som satte stil på folkhemmet. Man möblerade med gröna växter och satte en blommande krukväxt på bordet, billigare och mer hållbar än snittblommor.

  I dag finns det många nya sorter, som kräver mindre och håller sig fräscha längre. Ibland ser de lite annorlunda ut än originalen, men visst känns de igen. Här är fem gröna och fem blommande växter som fortfarande håller stilen.

  1. Svärmorstunga

  Sansevieria har fått kortare tunga med åren. I dag säljs mer hanterbara sorter. Plantera gärna i en tung, stor keramikkruka, så står den stadigt.

  Foto: Floradania

  2. Fågelbobräken

  Asplenium är en flärpig ormbunksväxt. Kanske har du minnen av en halvvissen, dammig växt på någon muggig restaurang – det gäller att hålla fågelbobräken på gott humör. Gillar att duschas!

  Foto: Floradania

  3. Prickblad

  Dieffenbachia är ännu en regnskogsväxt, men den här växer i skuggan på marken. Ställ den på ett bord en bit in i rummet och håll fuktigt, så mår den bäst. Prickblad är giftig!

  Foto: Blomsterfrämjandet

  4. Monstera

  Monstera, med sina jättestora flikiga blad, sågs ofta klättra på väggarna förr i stora, svala salar. Det latinska släktnamnet deliciosa tyder på att frukten är ätlig!

  Foto: Blomsterlandet

  5. Porslinsblomma

  Hoya växer i långa rankor och minns du något som slingrade sig runt fönstret hos mormor var det antagligen den. Blommar en gång om året med förtrollande klasar och speciell doft, som man antingen gillar eller avskyr.

  Foto: Getty Images

  6. Brunfelsia 

  Brunfelsia är allt annat än brun! Denna blomma har stora lila blommor. Trivs på köksbordet, nära fönstret men inte i direkt sol.

  Foto: Floradania

  7. Gloxinia

  Sinningia har blommor som siden och blad som sammet. En härlig tantblomma, som gått en ny vår till mötes med korsningar som gör den ännu vackrare och tåligare.

  Foto: Getty Images

  8. Kornettblomma

  Streptocarpus gillar att stå ljust, men inte i söderfönster. Den andas nostalgi, men har under senare år fått en renässans med en massa nya sorter med spräckliga blommor.

  Foto: Blomsterfrämjandet

  9. Saintpaulia

  En del gillar inte alls Saintpaulia, men tänk på den som en afrikansk viol! Då blir den mer sympatisk. Det här är en blygsam blomma. Övervattna inte!

  Foto: Blomsterfrämjandet

  10. Toffelblomma

  Calceolaria lyser verkligen upp på köksbordet. Och det är där den ska stå, nära fönstret och nära till hands. För det är omöjligt att hålla fingrarna borta från de små kuddlika blommorna.

  Foto: Getty Images

 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!