• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Så sår du tomater

  Du behöver inte ha gröna fingrar för att få tomatfröer att gro. För att sedan få dem att växa behövs lite kärlek, men resultatet är värt alla ansträngningar!

  Så sår du tomater
  Bildtext: Tomatfröer gror lätt men sedan krävs det lite omsorg. Foto: Getty Images

  Tomater är inte bara goda. Tack vare att de innehåller både antioxidanter och vitaminer så är de väldigt nyttiga också. Men för att hinna få tomater, speciellt om du inte har växthus, sä krävs det att man sår i tid. Annars får du tillaga gröna tomater eller låta dem mogna på fönsterbrädan – vilket inte heller är helt fel.

  Så nu och placera i ditt ljusaste fönster. Hinner du inte kan du köpa färdiga plantor i handelsträdgården. Lägger du till ett par tior får du tomater som redan är i blom. Nackdelen är att urvalet är begränsat. Sår du själv kan du välja mellan hundratals sorter och få tomater i regnbågens alla färger.

  Så sår du tomater

  1. Fyll en kruka till två tredjedelar med bra och näringsrik krukväxtjord. Fyll krukan med såjord. På så sätt gror fröet i jord som inte innehåller så mycket näring och roten hittar snabbt ner till den mer näringsrika jorden. 
  2. Knacka krukan i bordet så att jorden packas. Sätt krukorna i en odlingslåda eller på fat och vattna försiktigt.
  3. Sätt två frön i varje kruka, så långt ifrån varandra som möjligt. Då garderar du dig,
   så att minst ett frö tar sig i varje kruka. Om båda klarar sig behåller du det som är starkast när du sedan planterar om.
  4. Täck sådden med ett tunt lager såjord eller grov sand. Sätt krukan på fönsterbrädan. När fröet har grott är det viktigt att sådden står så ljust som möjligt, annars blir plantan lång och rankig.
  5. Om någon månad behöver du plantera om plantan i ny jord. Titta under krukan. När du börjar se små vita rötter i hålen är det dags. Då kan du använda en vanlig kruka för krukväxter.
  6. Placera ut krukan eller plantera i skyddat läge i solen när risken för frost är över. Fortsätter du krukodling behöver tomaten en stor kruka, ca tio liter. Vattna och göd mycket. Tomater är både hungriga och törstiga.

  6 goda tomatsorter

  1. Voyage

  Originell Picknicktomat med "sammansatta" klyftor som kan plockas av en och en, och som har en lätt syrlig och krispig ton. Odlas i växthus eller på varma utelägen. Ekologiska fröer. Impecta.

  2. Venus

  Tidig kruktomat som ger många små söta, orange, körsbärstomater. Odlas inomhus, i växthus eller på varma utelägen. Passar även att odla på fönsterbrädan. Impecta.

  3. Silvery Fir Tree

  Busktomat som ger mängder av ljusröda, plattrunda frukter med krämigt och gott fruktkött. Odlas i krukor, lådor eller odlingsbäddar i växthus eller på varma utelägen. Ekologiska fröer. Impecta.

  4. Micro Cherry

  Körsbärstomat med söt smak som tack vare sitt hängande växtsätt passar bra att odla i amplar, balkonglådor och höga krukor. Weibulls. 

  5. Tigerette Cherry 

  Vackert gul och perfekt att odla i kruka och skörda efter hand. Ska ej "tjuvas". Ekologiska fröer. Nelson garden. 

  6. Striped Stuffer

  Mellantidig och högväxande som ger stora och goda tomater med lite annorlunda form och färg. Odlas på friland, inomhus eller i växthus. Wexthuset.

 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!