• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Nya hortensian Runaway Bride vann vid Chelsea Flower Show 2018

  Runaway Bride är en helt ny sorts hortensia, speciellt framtagen för att blomma mycket mer än andra sorter.

  Nya hortensian Runaway Bride vann vid Chelsea Flower Show 2018
  Foto: Wexthuset

  För första gången finns nu en hortensia som bildar sidoknoppar, vilket innebär att den får mycket fler blommor än andra sorter. Det är japanske odlaren Ushio Sakazaki som har tagit fram den nya sorten Runaway Bride, genom att korsa en asiatisk art med olika sorter av den vanliga hortensian. Resultatet blev så lyckat att Runaway Bride korades till "Flower of the year" vid prestigefyllda trädgårdsutställningen Chelsea Flower Show 2018.

  Blommorna är vita, vissa med svaga inslag av rosa, och bladen är mörkgröna och glänsande. Till skillnad från de rosa och blå hortensiorna har Runaway Bride samma färg oavsett pH-värdet på jorden. Den har också hela sex gånger så mycket blommor som en vanlig hortensia, eftersom blommorna utvecklas både i bladveck och på toppskott. Resultatet blir att det blommar i flera nivåer över hela busken.

  På grund av att växtsättet är lite hängande lämpar sig Runaway Bride extra väl för amplar och krukor. Det går också att forma den till att växa på vissa sätt, exempelvis i pryamidform. 

  Här hittar du Runaway Bride i Sverige. 

  Källa: WexthusetMrplantgeek

   

 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!