• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 13 bilder som visar hur du skapar härlig spakänsla i trädgården

  Pool, spa och bastu bidrar på olika sätt till sköna stunder i trädgården. Hur ska jag välja för att få spakänsla på semestern hemma?
  Foto: Camilla Isaksson, Anette Sievers, Linda Tengvall och resp tillverkare

  13 bilder som visar hur du skapar härlig spakänsla i trädgården

  Att skapa möjlighet till skön avkoppling i trädgården är ett sätt att ge vardagen guldkant, men kan också vara ett sätt att njuta av en semester hemma. Ett spabad är absolut skönast när höstkvällarna mörknar och under vintern, när man kan ta ett varmt bad i kylan – med blicken riktad mot stjärnhimlen. Bastun har samma funktion, att ge värme och avkoppling. Poolen ger däremot svalka, även om vattnet med de nya poolvärmepumparna lätt kan värmas till 28 grader.

  – Det är ofta så att barnen först får igenom sitt önskemål om pool och föräldrarna efter några år kompletterar med ett spabad eller ett bastuhus, säger Magnus Holgersson på Folkpool. 

  En stämningsskapare

  Den som har pool vill förr eller senare även ha ett värmande komplement. Poollivet handlar också om mycket mer än bara vatten. Många bygger upp sina dagar med umgänge kring poolen från slutet av maj till början av september, från morgonkaffet till kvällens fest med grillning. Det är där man umgås med familj och vänner. Poolen är också ett smycke och en stämningsskapare. 

  – Men det händer ibland att jag avråder från pool, säger trädgårdsdesignern Susanne Andersson. Om man vet med sig att man inte kommer att använda poolen så mycket eller kanske har begränsat utrymme kan den vara en onödig investering. Dessutom behövs en bra, solig plats.

  Ny teknik sparar energi

  Med ett smart pooltak förlänger man säsongen och sparar energi. Ett annat komplement till poollivet som blivit allt mer populärt är att installera en dusch värmd av solceller. Den som drömmer om poollivet ska dock vara medveten om att poolen kräver skötsel, även om teknik och automatik har gjort framsteg. För den som bor i norr med kort sommar finns det heller inte så stort incitament för att investera i en pool. 

  Ju längre norrut man kommer i Sverige, desto mer populär blir bastun. Det finns dessutom skillnader mellan stad och landsbygd. Bastun är vanligare på landet. Detta sagt finns det självklart människor med bastubad i själen i både stad och land, från norr till söder. De nya bastuhusen har dessutom gjort att fler fått upp ögonen för möjligheterna. 

  – Med en glasad vägg mot trädgården eller kanske sjön får man en helt annan känsla av rymd än i den traditionella, stängda bastun, säger Daniela Hansson på Exacta. 

  Ny belysningsteknik har också gett förutsättningar för nya upplevelser. Glasfibertrådar kan monteras bakom aggregatet, i taket eller runt inbyggda vattenskålar och kopplas till en projektor – bara fantasin sätter gränser. 

  Klassisk spaupplevelse

  Den vedeldade badtunnan är även den en klassisk spaupplevelse som lämpar sig extra bra på landet, där man kanske har begränsad tillgång till el.

  – Det finns nya modeller för den som vill ha njutningen men slippa mycket av skötseln, säger Per-Ivan Christiansson på Skånska Byggvaror. Vedeldade badtunnor tillverkas nu också i glasfiber och med plastklädd insida och kan kombineras med ett reningsverk. 

  Sättet man väljer att skapa spakänsla på i sin utemiljö beror på de preferenser man har, hur tomten ser ut och den familjekonstellation man har att ta hänsyn till – och förstås budgeten. För den som snabbt och enkelt vill skapa spakänsla kan en utedusch eller ett utebadkar vara början på ett nytt sätt att uppleva sin trädgård!

  Badsemester hemma
  Med tropiska växter i kruka runt poolen kan man skapa en känsla av badsemester i sin egen trädgård, här i södra Skåne. Att investera i en pool eller ett spabad kan vara ett alternativ till den långa flygresan till Thailand.

  Pool­miljö
  Med hjälp av spaljéer och rätt valda växter skapar man en privat poolmiljö. Fundera också noga på valet av golvmaterial. Trätrall är skönt för fötterna närmast poolen, medan sten både är vackert och hållbart och inte blir lika halt under vinter­halvåret.

  Längre säsong
  Ett pooltak sparar energi och förlänger badsäsongen. Det är en stor investering, taket kostar ofta lika mycket som poolen, men är ett bra val om man vill ha möjlighet att till exempel motionssimma både vår och höst. "Supreme" pooltak, Folkpool.

  Läge för bad
  Fundera noga över vilket läge på tomten som är rätt placering för poolen. I det här fallet blev det i kanten av tomten, på en förkastningsbrant vid havet, i stället för i direkt anslutning till huset. Det krävs att tomten har en viss storlek och att det finns tillgång till ett soligt läge för att det ska fungera att ha en pool i trädgården.

  Som ett vackert smycke
  Poolen blir ett estetiskt inslag och en stämningsskapare i trädgården, speciellt i skymningen. Waterair är ett franskt varumärke som nu kommit till Sverige och där poolen byggs upp av lameller. Det ger stor frihet i utformningen. "Lagunpool", Willab Garden.

  Soldriven dusch
  En utedusch som värms av solceller är ett skönt komplement till poolen, men kan mycket väl vara ett budgetval för den som vill få in spakänsla på tomten. Folkpool.

  Spamiljö i skydd
  Om man bygger in sitt spabad kan man skapa en trivsam, ombonad miljö på altanen, i direkt anslutning till huset.

  Himmelskt skönt
  Ett spabad kan placeras under bar himmel, i kanten av trädgården, och är en avkopplande naturupplevelse året runt. Att ligga i ett varmt bad en klar, kylig höstkväll är en speciell känsla. Folkpool.

  Vedeldad tunna
  Med en badtunna är man inte beroende av el. Moderna modeller i glasfiber eller plast har också förenklat både skötsel och drift. Skärgårdstunnan.

  Svalka och värme
  Om man har både en svalkande pool och en värmande bastu får man en underbar spakänsla i sin trädgård. Ett spabad är ett annat sätt att få in värmande bad och avkoppling i sin utemiljö året runt. Harvia Solide Outdoor/Exacta.

  Svalka och värme
  Om man har både en svalkande pool och en värmande bastu får man en underbar spakänsla i sin trädgård. Ett spabad är ett annat sätt att få in värmande bad och avkoppling i sin utemiljö året runt. Harvia Solide Outdoor/Exacta.

  Inred och styla
  Med olika sorters trä och moderna aggregat har det blivit lättare att inreda personligt. Nya typer av armaturer och glasfibertrådar kan också addera till upplevelsen. Harvia Solide Outdoor/Exacta.

  Uppleva träd och växter
  Att uppföra en fristående bastustuga kan vara ett sätt att uppleva sin trädgård på ett nytt sätt, även på hösten och mitt i vintern. "Ella Mini", Marinbastun.

 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!