• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Drömträdgård: En doft av Medelhavet – på Österlen

  Med inspiration från Medelhavet och ett gediget intresse för arkitektur och grafisk form har Hanne och Hans Elander skapat sin drömträdgård på Österlen.
  Foto: Josefin Widell Hultgren

  Drömträdgård: En doft av Medelhavet – på Österlen
  Den grafiska strukturen bär drag av både skånska trädgårdar och Medelhavskultur. Orangeriet i kanten av trädgården har helt tak och tre murade, isolerade väggar för att underlätta övervintring av Medelhavsväxter.

  Växtkraften var en glad överraskning för Hanne och Hans Elander när de 2011 flyttade från Stockholm till Hagestad på Österlen. De gjorde en omstart i livet och påbörjade ett stort gemensamt renoveringsprojekt av Skånegården. 

  Trädgården är en kombination av skånskt kulturarv och syditaliensk byggtradition, där fasaden mot omvärlden är neutral och anonym. De vitkalkade murarna, orangeriet, gästhuset och boningshuset skapar en skyddad, lite hemlig, innergård som ger skydd mot såväl blåst som insyn. Hans har ett passionerat intresse för arkitektur och form och är den som har fokuserat mest på struktur och planering av trädgården. 

  – Jag älskar att tänka ut hur trädgården ska se ut, säger Hans. Jag blir inspirerad av hur andra har gjort och gör en egen tolkning.

  Genomtänkt siktdjup

  När vi besöker Skånegården mitt i sommaren går vi in genom en smäcker järngrind i muren mot den lilla grusvägen. Skylten "Villa Victor" visar att detta är huvud-entrén. Besökare leds in från sidan och får upptäcka trädgårdens olika rum allteftersom. Hans visar det noga genomtänkta siktdjupet i trädgården, på en rak axel från den glasade ytterdörren, genom huset, via trädgårdens nav med klotlönnen och vidare ut till orangeriet.

  Paret köpte den gamla Skånegården av ett dödsbo och såg en möjlighet att skapa ett hem efter egna önskemål. Den första vintern var ovanligt sträng och hade kunnat avskräcka dem från deras nya boende, men under de gångna åren har Hanne och Hans funnit sig väl till rätta. 

  – Årstiderna här på Österlen är tydliga. Vi följer jordbruket på nära håll och förstår bondens årscykel, säger Hanne.

  Det första Hans och Hanne gjorde när boningshuset börjat ta form var att plantera ligusterhäckarna och träden. De utgör den grönskande ramen. Medelhavskänslan ligger i luften på Österlen, eftersom det är växtzon 1. 

  – Men vi märkte snart att blåsten inte är nådig, vare sig mot oss eller mot växterna. Då blev det naturligt att bygga murar som ramar in och skapar lä, säger Hans.

  Hanne är den som står för växtvalet. Redan när frökatalogerna kommer i januari börjar hon planera vilka blomfröer hon ska så.  

  – Det är en konst att hålla liv i rabatterna under hela växtsäsongen, från vårens tulpaner och sommarens blommor till senhösten med rosor och perenner, säger Hanne. 

  Både Hans och Hanne är sakletare och tycker om att hitta begagnat byggmaterial och föremål som de placerar ut i trädgården. De ojämnt slitna gångstenarna utanför orangeriet är mödosamt hemsläpade och utlagda som pusselbitar. Behovet av att kunna vattna sin trädgård har lett in paret på konsten att skörda regnvatten. Hans visar de stora tunnorna där det finns möjlighet att samla upp tusen liter regnvatten.

  Det vackra glasade huset med Medelhavsväxter är en given samlingsplats under sommaren. När tiden är inne flyttar Hanne och Hans ut de tunga terrakottakrukorna. Varken möbler eller krukor i plast är välkomna till Villa Victor. När det kommer gäster till middag inleds kvällen med ett glas vin eller äppelmust från Kivik.

  – Här sitter vi och njuter av trädgården så ofta vi kan, säger Hans, och Hanne instämmer.

  Poolen är en stämningsskapare när skymningen faller. Muren mot vägen har målats med gula breda ränder, som en markisväv. Tillsammans med lavendel och stora krukor med fikon- och olivträd infinner sig snart känslan av att vara på en italiensk piazza. 

  – Få saker är så belönande som att få se sin trädgård, som man har planerat och planterat, växa upp, säger Hanne. Det är ren lycka.

  Hans och Hannes bästa trädgårdstips

  1. Tänk efter noga och planera trädgården i sin helhet.

  2. Plantera häckar, träd och buskar så tidigt som möjligt.  

  3. Skapa rum och nivåskillnader med plank och murar. Det är spännande att inte se hela trädgården på en gång.

  4. Ha tålamod och gör inte trädgården för plottrig. Välj samma färg på växterna i större rabatter.

  5. Byt ut all jord mot god trädgårdsjord och tillsätt kogödsel varje vår.

  6. Inspireras av andras träd­gårdar, gå gärna med i ett trädgårdssällskap. 

  Klotlönnen är Elanders vårdträd, som har placerats i trädgårdens mitt.

  Taklök i en planteringslåda tillverkad av en lokal smed.

  I rabatterna samsas lejongap 'Rocket White' och aster 'Princess White' med rosen 'Grand Award'. Stolen är skapad av Hans son Simon Elander under hans arkitektutbildning, betongurna från Haven i Gärsnäs.

  Entrén ramas in av buxbomsklot. På trappen i tegel står örter och blommor i volangformade terrakottakrukor.

  Från parkeringen till huset leder en pergola täckt med bokharabinda. Genom att välja glasdörrar har en genomgående vy skapats ut mot trädgården, via vårdträdet bort till orangeriet.

  Klotlönnen har placerats i trädgårdens mitt, omgiven av planteringar med lavendel.

  I orangeriet har Hans och Hanne inrett hörnan med en egenritad dagbädd, tillverkad av en lokal smed. På väggen hänger en fisk som Hans har skapat av ärgad kopparplåt. Springbrunnen till vänster har han gjutit i betong och kantat med cortenstål.

  Från orangeriet har man en underbar vy över trädgården, och sittplatsen inramad av vidjehortensia 'Incrediball'.

  Hanne och Hans njuter ofta av trädgården från sitt orangeri. Stallfönstret ut mot åkern är gammalt och återvunnet. Stenläggningen är lagd av kasserade gångstenar som samlats från olika håll. Vid ingången står citronträd.

  Stora terrakottakrukor med fikon- och olivträd runt poolen förstärker det italienska intrycket. Blommande hortensior bildar en naturlig mur mot bostadshuset.

  Den lilla poolen är ett smycke i trädgården när skymningen faller. Muren är dekorerad med ränder som påminner om markisväv. Gångstenarna runt poolen är gamla, återanvända.

  På muren klättrar rosen 'Santana', murgröna och en 25 år gammal vinstock som har flyttats runt ett flertal gånger. Röda pelargoner i terrakottakrukor ger Medelhavskänsla. Till höger en idegran på stam.

 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!