Så skapar du grönskande och skyddande tak i trädgården

Vill du skapa vackra och ombonade tak i trädgården? Här tipsar trädgårdsdesignern om hur du skapar tak – både med och utan grönska.

Grönskande träd ger ett ombonat tak. Om det saknas, eller du inte kan ha träd, tipsar trädgårdsdesignern Susanne Andersson om att du kan fundera över vad det är du behöver – ett riktigt skydd, eller kanske bara känslan av ett tak.

Så skapar du tak i trädgården:

Trädgårdsdesignerns bästa tips

  • Om du bygger nytt hus, bevara gamla träd på tomten. Vid behov kanske du kan flytta ditt planerade hus lite grand. 
  • Det tar tid för träd att växa, så om det saknas träd på tomten – plantera direkt! Välj en typ av träd som ger balans till huset när det gäller storlek. 
  • Om du har en liten trädgård är det extra viktigt att välja ett träd som ger upplevelser alla säsonger, både med blommor och höstfärger. 
  • En pergola är smart när man inte kan ha träd. Börja med att bygga ramen, sedan kan man bestämma sig för om man vill ha den täckt med klätterväxter eller om den känsla av skydd som ramen ger räcker.

LÄS ÄVEN: 5 idéer för en vackrare trädgård


Träd ger skön halvskugga

  • Vid gamla hus och gårdar finns ofta ett eller flera vårdträd, och gamla träd på tomten är guld värt! Det ger skön halvskugga och balans till huset, som annars kan te sig utkastat på tomten. Varma sommardagar ger det skön halvskugga, se till att ha några lätta utemöbler som du kan flytta runt.
  • Om du bygger nytt, ansträng dig för att bevara lövträd. Undantaget är skogslönn och asp som sprider sig mycket och därför bör tas ner. Plantera inte för nära huset, speciellt om du vill ha ett stort träd. Om du vill ha ett snabbväxande träd, tänk på att det också ofta blir väldigt högt.
Trädgårdsskolan del 3: Bygg ett skyddande tak
Kronan ger takkänsla Valnötsträdet har en fantastisk krona, som ger underbar takkänsla. Det är härdigt i södra Sverige, ungefär till zon 2.
Trädgårdsskolan del 3: Bygg ett skyddande tak
Plats i det gröna I en uppvuxen trädgård är det härligt att lägga en uteplats där träden ger skön halvskugga varma dagar.
Trädgårdsskolan del 3: Bygg ett skyddande tak
Guldstund under trädet En vårfika under ett gammalt blommande äppelträd är en av årets bästa stunder.

LÄS ÄVEN: Bygg väggar i trädgården – så gör du!


Skydd för sol och regn

  • Det är skönt att ha någon typ av skydd mot sol eller regn, framför allt nära huset. 
  • Ett segel är luftigt och flexibelt, för dig som önskar en flyttbar lösning. Dessutom ser det festligt ut! Om du går i segeltankar, börja med att köpa ett billigt solsegel och testa – eller köp flera och låt dem överlappa varandra. När du har känt efter och är säker på hur du vill använda seglet lönar det sig att investera i ett riktigt segel, som håller i väldigt många år. 
  • Markis är ett klassiskt solskydd, som finns i nya varianter och mängder med härliga färger. Motordrift och automatisk funktion som drar in markisen när det blåser är bra tillval. Ett altantak i plast eller plexiglas är en permanent lösning, som garanterat funkar mot regn. Nackdelen är att man inte kan få sol när man önskar det. 
Trädgårdsskolan del 3: Bygg ett skyddande tak
Flexibelt parasoll Ett parasoll är flexibelt och kan kännas somrigt, men var noga med att välja ett stadigt av god kvalitet.
Trädgårdsskolan del 3: Bygg ett skyddande tak
Skapa tak med lampor Lampor och lyktor som spänns över ett dukat bord ger en ombonad och festlig känsla. Från Granit.
Trädgårdsskolan del 3: Bygg ett skyddande tak
Segel för sol och regn Segel är både praktiskt och snyggt. Det kan ge både sol- och regnskydd, och det kan flyttas efter behov.

Pergola med olika skydd

  • Många drömmer om att få sitta i en grönskande pergola, och det är verkligen underbart! Men innan du lägger läkt och planterar täckande klätterväxter – fundera över om det kanske bara är känslan av tak du vill ha. Om du vill kunna sitta i pergolan och sola räcker det med ett ramverk. 
  • Börja därför med att anlägga en rejäl pergolaram och känn efter. Nästa år kan du addera läkt och efter ytterligare något år klätterväxter. Tänk på att inte plantera klätterväxter med sugrötter som är självklättrande, som murgröna och klätterhortensia. Några bra val: klematis, pipranka, honungsros eller vildvin utan sugrötter.  
Trädgårdsskolan del 3: Bygg ett skyddande tak
Börja med ramen Börja med att bygga en pergolaram och fyll på med läkt och växter senare, när du har bestämt dig för vad du vill. Trädgårdsdesignern Susanne Andersson har ritat den här strandnära trädgården med bryggkänsla.
Trädgårdsskolan del 3: Bygg ett skyddande tak
Välj grönska Pergolan med grönska ger skön Medelhavskänsla och behaglig halvskugga, men fundera noga över hur mycket du vill täcka den med grönska. Kanske vill du hellre kunna sitta här i solen. I så fall kan det räcka med några krukor med stora växter, som ger en grön inramning.

LÄS ÄVEN: Allt du vill veta om magnolia – plantering, sorter och viktiga skötselråd


Scroll to Top