• Få husohem.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

  • Så här får du sommarens finaste syrenbukett

    Syrenernas tid är nu. Här får du lära dig hur du lyckas med syrener som snittblommor, så du kan njuta av deras prakt på fönsterbrädan. Dessutom kan du göra en härligt blommig syrensaft.

    Så här får du sommarens finaste syrenbukett
    Foto: Istock

    Syrener är så vackra och väldoftande att vi gärna vill plocka några kvistar och sätta i en vas. Men tyvärr är det inte ovanligt att din tjusiga bukett börjar sloka efter bara några timmar. Det beror på att syrenens hårda stjälkar har svårt att suga upp vatten, speciellt om det är kallt. Så här löser du problemet:

    Fyll en vas med varmt vatten, cirka 40 grader. Ta bort de skott som bara innehåller blad och lägg dem åt sidan. Ta också av alla blad från kvistarna med blommor, eftersom bladen drar fukt från blommorna. Snitta stjälkarna på syrenen så att snittytan blir fem centimeter och placera dem snabbt i det varma vattnet. Låt stå tills vattnet svalnat, sedan kan du byta vatten och arrangera en bukett med bladen. 

    Vill du blanda syrenerna med andra växter så gör du på samma sätt, men börjar redan kvällen innan. Nästa morgon kan du blanda syrenerna med andra blommor. 

    För att syrenerna ska komma till sin rätt bör du välja en vas som är vid men har en smalare öppning, eftersom blommorna är tunga upptill. 

    Källa: Odla och Hus & Hems trädgårdsexpert Anette Sievers.

    Foto: Linda Lomelino

    SYRENSAFT

    TILL CIRKA 2 LITER

    30 lila syrenklasar 
    1 l vatten 
    1 kg strösocker 
    350 dl färskpressad citronjuice (från ca 7 citroner) 
    zest från 4 citroner

    GÖR SÅ HÄR

    1. Plocka blommorna från stjälkarna. Det är viktigt att inga grenar eller blad kommer med för då kan saften utveckla en beska. Låt blommorna ligga en stund på en tidning så att du blir av med eventuella småkryp. Lägg sedan blommorna i en bunke.

    2. Koka upp vatten och socker i en kastrull. Ta kastrullen från värmen och tillsätt citronjuice och zest.

    3. Slå den varma lagen över blommorna och täck med plastfolie eller sätt på ett lock. Låt dra i kylen i 2–3 dagar.

    4. Sila saften och häll sedan upp den på steriliserade flaskor (se sidan 269 i boken "Blåbärssnår, äppelskrutt och rabarberskugga: Bakning och känslor genom naturen" av My Feldt). Eftersom saften inte är pastöriserad har den ganska kort hållbarhet – den håller i 1–2 veckor i kylen. Vill du förlänga hållbarheten går den bra att frysa in. Späd med vatten vid servering.

     

    Recept: My Feldt

  • Få husohem.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!