• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Så här får du sommarens finaste syrenbukett

  Syrenernas tid är nu. Här får du lära dig hur du lyckas med syrener som snittblommor, så du kan njuta av deras prakt på fönsterbrädan.

  Så här får du sommarens finaste syrenbukett
  Foto: Istock

  Syrener är så vackra och väldoftande att vi gärna vill plocka några kvistar och sätta i en vas. Men tyvärr är det inte ovanligt att din tjusiga bukett börjar sloka efter bara några timmar. Det beror på att syrenens hårda stjälkar har svårt att suga upp vatten, speciellt om det är kallt. Så här löser du problemet:

  Fyll en vas med varmt vatten, cirka 40 grader. Ta bort de skott som bara innehåller blad och lägg dem åt sidan. Ta också av alla blad från kvistarna med blommor, eftersom bladen drar fukt från blommorna. Snitta stjälkarna på syrenen så att snittytan blir fem centimeter och placera dem snabbt i det varma vattnet. Låt stå tills vattnet svalnat, sedan kan du byta vatten och arrangera en bukett med bladen. 

  Vill du blanda syrenerna med andra växter så gör du på samma sätt, men börjar redan kvällen innan. Nästa morgon kan du blanda syrenerna med andra blommor. 

  För att syrenerna ska komma till sin rätt bör du välja en vas som är vid men har en smalare öppning, eftersom blommorna är tunga upptill. 

  Källa: Odla och Hus & Hems trädgårdsexpert Anette Sievers.

 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!