• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Trädgårdsskolan del 2: Bygg väggar i trädgården

  Det allra viktigaste för att få en trivsam trädgård är att bygga väggar, både yttre och inre. Trädgårdsdesignern Susanne Andersson lär dig knepen för att bygga gröna rum i Hus & Hems trädgårdsskola.
  Foto: Camilla Arvidsson, Karin Foberg, Ellen Forsström, Daniel Karlsson, Anette Sievers, Helene Toresdotter

  Trädgårdsskolan del 2: Bygg väggar i trädgården

  Trädgårdsdesignerns bästa knep

  Yttre väggar
  Satsa på växtlighet vid tomt-gränsen. Det är trevligt med en grönskande vägg mot grannen och vägen, med några blandbuskage och perenner i hörnen.   

  Inre väggar
  Det är förvånansvärt lite som behövs för att man ska få rumskänsla. En låg, böjd häck kan anläggas mitt i trädgården, där man kan ställa en bänk.  

  Spaljéer
  Där man inte kan ha häck i tomtgränsen, på grund av dålig jordmån, kan man ha flera spaljéer omlott med olika växtlighet och belysning. Spaljéer är även utmärkta vindbrytare, som silar vinden vid kusten och i andra öppna lägen.

  Gör sköna gröna rum 

  Det är mysigt att gå ut i en trädgård med grön inramning. Om man har byggt ett nytt hus är det därför bra att direkt skapa väggar runt tomten, det tar ju tid för buskar och träd att växa!

  Tuja är billig, anspråkslös och växer snabbt, men den kan ge en lite allvarlig känsla. Ett knep är att ha blandade buskage och rabatter med perenner innanför den sammanhållna häcken, som avtecknar sig effektfullt mot den mörkgröna muren. 

  Och var inte rädd för att anlägga låga häckar även inne i trädgården, gärna i runda och böjda former. De kan bilda vägg för en bänk eller skärma av en hörna med skottkärra och annat man vill gömma undan. 

  Skärma av med höga gräs
  Prydnadsgräs passar en stram, modern trädgård. Här har bambun klippts för att bli en kompakt bakgrund till betongbänken.

  Runda av med buxbom
  En rund uteplats i kanten av trädgården, avgränsad av en buxbomhäck, ger en ombonad favoritplats. I kanten ett plank med smala glipor.

  Blanda olika buskar
  På den sköna sittplatsen vid tomtgränsen finns det alltid något att uppleva, med blommande buskar och perenner. Mitt i sommaren blommar paradisbuske och iris. Här finns också spirea, syren och kameleontbuske, med sina mångfärgade blad. Bakom buskarna, vid tomt- gränsen, en hög tujahäck.

  Anlägg en liten häck
  Den halvmåneformade klippta avenbokhäcken ger skönt skydd i ryggen för Eva Schildts soffa i grönlackerad metall. Den här trädgården är lite engelskt hemlig innanför en hög mur.

  Klassisk gräns
  Gärdsgården är klassisk vid ett hus i lantlig miljö eller som avgränsning inne i trädgården vid köksträdgården. Här kontrasterar det grånade virket fint mot upprätt styvklematis 'Purpurea'.

  Skapa skydd med spaljé

  En spaljé ger snabbt skön rumskänsla och är ett bra vindskydd. Behöver du insynsskydd vid uteplatsen, placera den vid tomtgränsen. Om man sätter den precis runt uteplatsen förlorar man känslan av rymd och kontakt med trädgården.

  Skapa variation genom att bygga spaljén i sektioner, inte som ett rakt plank. Då kan man till exempel ha belysning på några och klätterväxter på andra. En spaljé ger även skydd för växterna och därmed förutsättningar att ha växter som kräver en bättre växtzon än där man bor.

  Det kan vara frestande att sätta upp ett plank, det är vanligt i till exempel danska trädgårdar. Men tänk på att det orsakas vindfall en bit in på tomten, att ha mellanrum i läkten ger ett bättre skydd. 

  Om man ändå vill ha ett plank som avgränsning för till exempel ett planteringsbord eller ved, gör en rund öppning i det för att skapa variation och kontakt med övriga tomten.

  Skärma av med spaljé
  En spaljé avgränsar funktionsytorna i trädgården hemma hos trädgårdsdesignern Susanne Andersson. Här används även gabioner för att avgränsa köksträdgården, den vänstra för att bygga upp en perennrabatt med bättre jord och den högra som sittbänk vid spaljén.

  Skapa insynsskydd
  De båda smart uppsatta spaljéerna mellan boningshus och garage skyddar mot både vind och insyn. Överliggarna ger också känslan av att gå genom portaler in i trädgården.

  Låt idéerna flöda
  Känslan av vägg kan skapas på många sätt, släpp loss idéerna. Här har man anlagt ett brett vattenfall som en gardin med ett självförsörjande kretslopp av vatten i ramen.

  Flexibelt med tyg
  En ram runt uteplatsen med generösa tygstycken ger flexibilitet, här kan man känna trädgårdens rymd och boa in sig när man vill.

  Avgränsa med pil
  Ett staket i torkad, liggande pil är en stilren avgränsning vid en smal passage i trädgården, kombinerat med en grusgång och rabattkanter i stål. Levande pilstaket grönskar snabbt och ger en lantlig känsla. Lillöpil.

 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!