Så skapar du en lättskött och blomstrande trädgård

Drömmen om ett torp är lika mycket drömmen om de gammaldags växterna. Men har du fullt upp med huset kan du lägga ribban lågt i trädgården ett tag och unna dig att koppla av i det gröna. Känner du doften av schersmin och syren?

I torpträdgården har tiden stått still. Här växer blommor som klarar sig på egen hand, år efter år. Några pioner vid trappan, en syrenbuske i gräset och ett körsbärssnår i skogskanten. Gångar klipps i högt gräs med prästkragar i. Krolliljor har vandrat ut från tomten och slagit följe med hundkäx. Här lever vi det enkla livet och odlar anspråkslöshet. 

På torpet knyts dåtid och nutid samman. Här finns det enkla och närheten till naturen, möjligheten att varva ner och öva på att inte ha det perfekt omkring sig. Vid torpet måste det inte vara anlagt, inte en massa rabatter och stora grönsaksland som ska skötas. Nej, några trogna perenner vid trappan och ett par buskar och träd i gräsmattan. Det räcker! Torpets trädgård kan sköta sig själv! 

Doften när schersminen slår ut i blom är som ingen annan.
Aklejor är riktiga överlevare och självsår sig flitigt.

Lättskötta perenner

Det är de gamla, härdiga växterna som trivs vid torpet. Riktiga överlevare som inte kräver så mycket skötsel i form av vattning och rensning. De klarar sig själva, annars hade de inte funnits kvar. Ofta sprider de sig, hittar nya platser där de vill vara. I skuggan trivs funkior och ormbunkar. I solen de älskade klargula dagliljorna. Och mellan dem, i den vandrande skuggan, en vit och en rosa pion som blommar någon vecka efter midsommar. Bergklint och ljust rosa aklejor bildar ett broderi tillsammans med sirlig stjärnflocka. Som fina vänner dyker de upp år efter år. Alla efterlängtade på sitt sätt. Kanske är de gåvor från personer man mött eller så rymmer de en historia på annat sätt. Kanske är de avtryck efter tidigare ägare. 

Ståtligt parant är fingerborgsblomman, en klassisk torpväxt som gärna vandrar över tomtgränsen och ut i den närmaste naturen.
Akleja finns i en mängd färger.

Vid knuten slingrar sig en kaprifol. På tomten växer  också schersmin, syrener och en enkel äppelros. Äppelträden badar i högt gräs och i gräset vajar klungor av prästkragar och blåklint. I utkanterna breder lupiner, gullris och krolliljor ut sig i stråk. Här har naturen målat med den breda penseln. Naturnära växter suddar ut gränsen. Det är svårt att avgöra vad som är planterat och vad som har kommit dit på egen hand. Finns det en gräns består den av en friväxande syrenhäck, så att man kan ta in stora doftande buketter och sätta i krus i maj. Eller ett körsbärssnår som blommar så skirt att man häpnar en kort tid varje vår, då det bruna plötsligt blir vitt. Mossbelagda bergsknallar sticker upp här och där. Tomten sluttar, den är hålig och kullig. Den är som den är. I solbacken blommar tuvor av gullvivor i maj. 

Kom ihåg att bara sitta och njuta emellanåt!
Både knoppar och utslagna blommor hos vallmon är fantastiskt dekorativa.

Dela och låt dem spridas

Samspela med det som finns! Putta på snödropparna. Dela dem och sätt fler. Vid torpet är det underbart att mötas av mattor av scilla, gullvivor, porslinshyacinter och snödroppar när man kommer ut och ska öppna torpet inför sommaren. 

Var tacksam mot de växter som visar att de trivs på platsen och sätt mer av dem. Strunta i det som inte vill växa med de förutsättningar som finns. Här ska man nämligen hinna med att vicka på tårna och ligga i hängmattan, sitta och fundera med kaffekoppen i handen på trappan. Då kan vi njuta extra av vinbär och hallon direkt i filmjölken. Daggvått gräs under fötterna. En enkel äppelros i en glasvas. 

Här samsas penséer och ormbunkar i korgar medan löjtnantshjärtan lutar sig över.
Lavendeln är både vacker och väldoftande. Dessutom lockar den humlor och bin i massor.

Växter som passar på torpet 

Pion 
Krollilja
Prästkrage
Daglilja
Påsklilja
Syren
Schersmin
Honungsros
Höstaster
Höstanemon
Stjärnflocka
Blågull
Kungsljus
Vallmo
Akleja
Stor blåklocka
Stockros
Malva

Scroll to Top