• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Så här skapar du din egen plats i solen i sommar

  Med små medel kan man få en härlig känsla av både öppenhet och avskildhet på sin uteplats. Ge din sommar guldkant med vackra föremål och sommarblommor.
  Foto: Monica Almskår Heggset

  Så här skapar du din egen plats i solen i sommar

  1. Låt din inredningsstil följa med ut, så att det blir en harmonisk övergång mellan inne och ute.

  2. Slösa med ettåriga blommor. Om du inte hinner så fröer finns det rejäla plantor att köpa på försommaren. Man kan också köpa perenna blommor, som man planterar ut i rabatten när sommaren är slut – eller vajande prydnadsgräs om du föredrar en stilren miljö.

  3. Skapa uteplatser för olika ändamål och i olika väderstreck, så att du kan flytta efter solens gång. En plats i halvskugga med en vilstol är också guld värt varma sommardagar. 

  4. Skärma av med spaljéer och plank, som du kan inreda på höjden med hyllor, där du får plats med krukor och vackra saker.

  5. Dekorera med somriga föremål och textilier, till exempel en stråhatt och vackert mönstrad duk. 

  Det är härligt med en uteplats med utsikt, men ibland kan vinden bli kall. Här har ett vindskydd byggts av gamla fönster fyndade på loppis, även sommarblommorna i rabatten bidrar till rumskänslan.

  Skapa rum med spaljéer. Humle och vissa sorters klematis är snabbväxande, och i slutet av sommaren har man en grön portal.

  Terrakottakrukor binder ihop sommarblommor i glada färger – penséer, småpetunia och pelargoner. Plocka bort det som vissnat, så kommer det nya blommor. Penséer kan man klippa ner och ställa undan när de blir rangliga, så kommer det en ny blomning.

  En låg trälåda blir en fin hylla för sommarblommorna.

  Föremål i trä och zink harmonierar och ger en lantlig, ombonad känsla. En hylla av konsoler och en stege av gamla brädor är enkelt att snickra.

  En stråhatt, lavendel och en randig duk ger sommarkänsla.

  Det är skönt att ha en plats för plantering och annat sommarpyssel, här vid ett skyddande plank i kanten av trädgården. Här har en gammal dörr lagts på två bockar och målats i en enhetlig nyans.

  Skapa uteplatser för olika tider på dagen och olika ändamål. Här en avskild plats att slå sig ner på för att läsa en bok.

  Enkla sommarblommor som krasse och luktärt växer snabbt till sig och ger härligt somrig känsla. Om man har glömt att så finns det ofta plantor att köpa på försommaren.

 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!