• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Här är bären du ska odla för att kunna baka sommarens godaste pajer

  Att baka med egna bär eller frukter ger sommaren guldkant. Nu är det dags att plantera för paj.

  1. Björnbär

  Det finns många nya, goda sorter i svenska handelsträdgårdar, men de flesta hinner inte bära frukt i kärvare klimat än zon 3. Ett undantag är sibiriskt björnbär, men tyvärr saknas mycket smak i den härdiga sorten. Klipp ner gamla grenar som burit björnbär. Klipp också ner långa skott, så att de skjuter sidoskott. 

  2. Amerikanskt blåbär

  Nu kommer de amerikanska blåbären på bred front. Just nu provodlas flera sorter på Sveriges lantbruks-universitet i skånska Balsgård, och redan nu finns till exempel 'Olle' i handeln. Den var barnens favorit när några förskolor i området fick provsmaka. Välj 'Reka' eller 'Navaho Big and Early' för en mer vuxen smak. På bilden populära 'Duke'. Sorten 'Elizabeth' smakar väldigt likt våra svenska blåbär, men hinner bara mogna i sydligaste Sverige. Tänk på att de blir rejäla buskar när du planterar dem, en till två meter höga. Vill ha sur jord, som rhododendronjord. Zon 1–4, beroende på sort.

  3. Äpple

  Det har kommit flera nya sorters äpplen det senaste året, framtagna för svenska förhållanden. 'Agnes' är en tidig höstsort med god smak, som passar både till paj och att äta rakt upp och ner. Passar på den lilla tomten, eftersom trädet inte blir så högt. Zon 3.

  4. Krusbär

  Dessa klassiska bär har en sötsyrlig smak. 'Invicta' E är en bra sort, som är robust och fri från sjukdomar. Gallra ut gamla grenar med några års mellanrum. Zon 1–4. Blomsterlandet. 

  5. Amerikanskt blåbär 'Pink Lemonade'

  tora mörkrosa bär med vitt fruktkött, som man kan äta utan att bli blå om läpparna. Plantera i rhododendronjord. Fungerar bra även i kruka. Vacker höstfärg är en bonus. Zon 4. Bo Grönt/Hortogreen.

  6. Hösthallon

  Att odla hösthallon är enklare än traditionella trädgårdshallon som skördas på sommaren. De ger också större skörd, eftersom de är mogna från augusti tills frosten kommer. 'Elektra' är nyast och får stora röda bär. Grenarna klipps ner efter skörd, eftersom hösthallon får bär på årsskotten. Zon 3.

 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!