• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • En trädgård – fem uteplatser

  Hemma hos familjen Westerlund har trädgården delats in i flera olika rum. Här finns en välkomnande entré, grillhörna, ett par matplatser och en lounge. Lägg därtill ett par balkonger och en pergola och du har en uteplats för varje tidpunkt på dygnet! 

  När inredaren Maria Westerlund ritade sitt och familjens hus lades stor vikt vid trädgårdens alla uteplatser redan från början.
  – Vi hade väldigt klart för oss hur vi ville ha det, säger Maria.
  Det var viktigt att det skulle finnas plats för olika rum, med fokus på funktion så att man lätt kan njuta av den bästa platsen för stunden. På altanen finns en entré, matplats och en lounge. Från lounge och balkong har man både kvällssol och sjöutsikt.

  Den gjutna betongaltanen som löper längs två sidor av huset planerades samtidigt som huset. Trädgården i övrigt har formats och skapats efterhand. Maria understryker vikten av att tänka på väderstreck när man planerar.
  – Kvällssolen är viktig, eftersom det är då man oftast är hemma. Vi har nu tre olika uteplatser som ligger i kvällssol.

  Huset ligger vid en fiskehamn, alldeles vid inloppet till Mariehamn. Strax utanför passerar färjorna till och från hamnen. Platsen är rätt utsatt för väder och vind så varje år tar vinden, eller rådjuren, något av växtligheten. Prydnadsgräs har blivit en bra lösning, eftersom de inte faller rådjuren i smaken. Gräs i olika höjd blir dessutom väldigt effektfullt. Prydnadsgräset står i sin fulla prakt under sensommar och höst och till och med in på vintern.
  – Vi har ändå så mycket grön växtlighet runt om ändå, säger Maria.

  1. Pergola
  Pergolan, som är 6x4 meter, är liksom bordet målad i "Vinha" fasadfärg. Stödmuren är byggd av prefabricerad betong med tryckimpregnerat virke ovanpå. Stolarna runt bordet är 20 år gamla och kommer från Ikea. De vita plastfåtöljerna är från samma ställe, men betydligt yngre. Tyginstallationen ovanför bordet var egentligen tänkt som en lampa, men det vindutsatta läget stoppade planerna.

  2. Entré
  Vid entrén står ett betongrör målad i svart krukfärg där man planterat plättar-i-luften. Det gamla vardagsrumsbordet har fått flytta ut och fungerar som bänk så länge det går. Maria letar gärna gamla rostiga bruksprylar som får ta ny plats hemma.

  3. Betongaltan
  Hålen i betongen skapar odlingsmöjligheter. Här, på den allra soligaste platsen, har Maria planterat havtorn som är extremt soltålig. En gammal sittbänk lockar till att slå sig ned intill husväggen. Tyget till kuddarna kommer från Gripsholm. Lerkrukorna är målade i svart krukfärg.

  4. Balkong
  Balkongen har både kvällssol och sjöutsikt och är en av familjens favoritplatser. Solsängar från Ikea. Huset har även en mindre balkong, som främst är till för praktiska göromål, som att torka tvätt.

  5. Lounge
  En stor natursten som fått flytta upp på altanen blir en skön och solvarm sittplats under sommaren. Stubbarna som har fått behålla sin naturfärg har Marias pappa fixat till. I betongkrukorna har små martallar planterats, hämtade från den egna tomten. Bordslöparen, som Marias mamma har stickat i papperssnöre, har fått sin plats som väggdekoration.

  Så här är de olika uteplatserna disponerade.

  Utehögtalare finns på flera platser utomhus, även i pergolan. Den svarta färgen gör att de smälter in i fasaden. En stor fasadsiffra fyller medvetet ut en tom väggyta.

  Röd granit möter rå betong. Maria har låtit göra cylindrar i svartplåt som rostar snabbt. Just den här är fylld med jordgubbar och ligger i örtagården. Bakom skymtar några granitstenar som kommer från grunden till Janis farmors hus. Nu får de fungera som stödmur.

  Den svarta sittbänken som ligger över stödmuren har dottern Lisa snickrat. Längs med stålvajrarna baktill slingrar piprankor. Sidoborden är tillverkade av Marias pappa. En rostig kopparkittel fylls med sommarblommor.

  Tyget till kuddarna kommer från Schweiz, där familjen tidigare bodde.

  Av Linda Wiktorsson-Lång Foto Maria Rosenlöf
 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!