• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Hönshuset blev ett gästhus

  Det är slutkacklat i den gula stugan. I dag står det gamla hönshuset redo att ta emot gäster från när och fjärran.

  Utanför gäststugan vilar man skönt i solstolar "Vågö" ur Ikeas PS-kollektion.

  I det gamla köket, med värmande vedspis, finns en extra, väggfast säng. Överkastet är en gammal handvävd matta och kuddarna kommer från Himla. En sockerlåda från farfarsfar, som drev lanthandel, tjänar som vedlår. Hyllor från Indiska.

  Under fönstret står ett bord tillverkat av ett gammalt symaskinsunderrede och en betongskiva som Anna gjutit. Stol köpt på loppis, en gammal rakhink har blivit paraplyställ.

  Bredvid sängen står ett ärvt pottskåp med handfat och kanna, på hyllan ovanför har Anna ställt böcker för alla åldrar och några spel av omtanke om gästerna.

  I sovrummet flödar ljuset in.

  I sovrummet står en gammal pinnstol som fungerar som nattygsbord.

  På vedspisen står Annas egen betongljusstake "Rut".

  Efter många år på Söder i Stockholm längtade familjen ut från staden. Drömmen var ett hus där Anna, som är designer, skulle få plats för sitt skapande och där dottern Elsa, som då var liten, skulle få en egen gräsmatta att leka på. Mitt i Mälardalen hittade de "Solsidan", ett hus byggt 1938, inbäddat i en gammal fruktträdgård som också rymde några mindre byggnader.

  Renoveringen av bostadshuset tog längre tid än Anna och Arthur föreställt sig.
  – "To do"-listan tar aldrig slut när man har hus och "have done"-listan är betydligt kortare än vi tänkt oss, säger Anna.
  Till slut var det ändå dags att förvandla det gamla hönshuset till gäststuga.

  Anna har sina rötter i Dalarna och Arthur i USA och Norge, så de har släkt och vänner utspridda över hela världen, och de vill att de ska känna sig välkomna när som helst.
  – Att lillstugan tjänat som hönshus hade vi svårt att tro, säger Anna. Men äldre bybor har berättat för oss hur det var här tidigare och vi har hittat den lilla luckan som förmodligen var hönsens entré, berättar Anna. Köket med den lilla vedspisen har tjänat som tvättstuga och det nuvarande sovrummet var hönsens boning.

  Vinden har Anna och Arthur tilläggsisolerat och förstärkt för att kunna lägga tegel på taket. Det gör att huset är svalt på sommaren och håller värmen på vintern.
  – En jul var det nära 30 minusgrader ute, och då sov mina föräldrar gott här inne, säger Anna.
  Inomhus har golven slipats och linoljats, och väggarnas råspont är målad med Kulturhantverkarnas linoljefärger.

  Huset är inrett för att ge en skön hotellkänsla med fluffiga täcken, många kuddar och sköna morgonrockar. Här och där finner man också prov på Annas skapande i form av små betongaskar och ljusstakar. 

  Av Anna Mård Foto Karin Foberg
 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!