• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 6 sätt att förvandla din friggebod

  På femton kvadratmeter kan du skapa allt från ett eget litet fixarparadis, till en gäststuga och en skön bastu. Hus & Hems arkitekt Maria Blom visar sex praktiska sätt att använda och inreda din bod.

  Bod 1. När gästerna är många.

  Storlek: 6,20 m x 2,40 m, totalt 14,90 kvm.

  Bod 1. Ofta är det sovplatser som saknas när man får besök. Allt annat finns ju i "det stora huset". Och ska gästerna stanna mer än någon natt behövs mer komfort än det som kan erbjudas på en luftmadrass. En friggebod med sovhytter blir då ett perfekt komplement.Den här lösningen påminner om ett minihotell med två dubbelrum. Här kan fyra personer sova bekvämt utan att behöva klättra upp i en våningssäng. Den ena sängen alternerar med hjälp av några stadiga kuddar som soffa dagtid. Den andra är något högre och nås via ett fotsteg/hylla. Under båda sängarna finns plats för förvaring. Ett nätt flyttbart bord kompletterar möblemanget. Här kan man vila en stund från det gemensamma umgänget och får en dörr att stänga om sig nattetid – en skön balans mellan gemenskap och avskildhet.

  Bod 2. Ett vardagsrum för tonåringen.

  Storlek: 4,60 m x 3,80 m, totalt 15,00 kvm.

  Bod 2. Fastna inte i rektangelformen – det finns många andra smarta sätt att utnyttja ytorna på. Friggeboden upplevs som större och man får in fler funktioner om sängplatsen separeras från det övriga rummet. Här blir boden ett vardagsrum för tonåringen med kompisar, där de kan hålla till utan att störa resten av familjen, och komma och gå som de vill. En hörnsoffa rymmer många och den stora tv:n används till film och spel. Sovhörnan har en 120 cm bred säng som göms bakom ett draperi. Mysigt och ombonat på samma gång. Så mycket mer inredning ryms inte, men här finns ändå de basfunktioner man vill ha i tonåren, och boden kan alternera som gästhus. Ett stort trädäck utanför ökar möjligheten till skönt sommarhäng.

  Bod 3. Sommarstuga i miniformat.

  Storlek: 4,80 m x 3,10 m, totalt 14,90 kvm.

  Bod 3. Den här stugan har tidigare visats i Hus & Hem nr 2 2010. Huset är tänkt att vara ett komplement till en befintlig sommarstuga. Här ryms syrran och hennes familj, eller barnen och barnbarnen, och det går att bo i stugan i lite längre perioder än bara en helg. Barnen får en våningssäng byggd som en fållbänk. Det brukar vara populärt med ett eget krypin som ger barnen en privat sfär i den lilla stugan. De vuxna sover i en bäddsoffa vilket är skönare än en våningssäng för den som är vuxen. Soffborden stuvas undan vid soffans högra kortända då bädden fälls ut. Köksdelen är byggd med Ikeas minikök "Attityd", som får in kyl, spis och diskho på endast 1,2 meters bredd. Sommartid äter man oftast utomhus så att ett matbord inte får plats är ett mindre problem. Regnar det så finns soffan, korgfåtöljen och de små borden till hands inomhus.

  Bod 4. Cykelskjul och soprum.

  Storlek: 4,00 m x 2,30 m, totalt 9,20 kvm.

  Bod 4. Vissa saker trivs bäst i ett förråd utomhus. Cyklar och soptunnor, till exempel. När friggebodsreglerna kom till var det främst sådan förvaring som myndigheterna förväntade sig att folk skulle bygga (men vanligast blev faktiskt gäststugor!). Här behövs inget golv, men väl ett tak och väggar som skyddar mot vädrets makter. Det går förstås att bygga dörrar för att kunna stänga till om både cyklar och sopor men tillgängligheten blir bättre utan. Byggnaden har ingång från två håll och kan användas för att skärma av vid huvudbyggnadens entré. Sopsorteringen har fått gott om plats. Här kan man fylla på med hyllor för kärl med batterier och tomglas och samla all återvinning under ett tak. Det är himmelskt att slippa kassar med sorterade sopor inomhus! Taket täcks med en bondgårdsklassiker, korrugerad plåt, som visst har sin charm.

  Bod 5. Bastu med relaxutrymme.

  Storlek: 2,85 m x 3,95 m, totalt 11,25 kvm.

  Bod 5. En skön sittplats halvt inne, halvt ute gör att bastumyset blir om möjligt ännu trevligare. Här kan man umgås samtidigt som man svalkar sig. Plats för ett litet kylskåp för kylda drycker finns för den som vill göra sig omaket att dra in el. Väggfasta bänkar kräver inget speciellt underhåll, och ovanpå kylskåpet finns en bänkskiva som fungerar som bord. Bastun är av enklaste slag med två lavar ovanför varandra. En liten bastu går snabbare att värma upp så om man inte planerar att starta en konferensanläggning är så små mått som möjligt att eftersträva. Det lilla fönstret immar strax igen när man bastar men är ändå viktigt för komforten. Om inte annat blir bastun enklare att städa mellan varven om man får in dagsljus. Det vedeldade bastuaggregatet ställer speciella krav på byggnaden. För att minska brandrisken kan man antingen gjuta en betongsockel att ställa kaminen på, eller täcka golvet med plåt. Både väggen bakom kaminen och taket måste också skyddas med plåt, och skorstenen ska vara isolerad där den går igenom taket.

  Bod 6. Arbetsbod.

  Storlek: 3,40 m x 3,75 m, totalt 12,17 kvm.

  Bod 6. När man ska bygga en hylla, plantera om en krukväxt eller mecka med cykeln behöver man en oöm plats att vara på. Varför inte ett helt hus, där man kan hamra så mycket man vill utan att störa någon? En snickar- eller jobbarbod med arbetsbänk och hyllor för förvaring ger plats för de flesta hobbyer. Inredningen är en bas som kan kompletteras för att passa olika behov. Golv- och väggmaterial väljs för att passa användningsområdet. Om man drar in el funkar stugan dessutom för både symaskin och vinkelslip. På baksidan finns separata utrymmen för ved och trädgårdsredskap. En allt-i ett-fixarstuga, helt enkelt.

  Bygg inomhus. Fast inredning spar utrymme och ökar användbarheten. Låt husvagnens skräddarsydda estetik råda. Med exempelvis sovalkover och fasta skåpinredningar kan man få in mycket mer än man tror på liten yta.
  Strunta i dörrar. En friggebod rymmer inte många rum. Men har man tänkt göra fler än ett är det bättre att strunta i dörren och hänga ett draperi i dörröppningen för att spara plats. Synnerligen händiga personer bygger förstås en skjutdörr.
  Sovloft är smart. Takhöjden i en friggebod är begränsad, men det går att placera en loftsäng ovanför t ex en soffa. Det krävs minst 60 cm (helst mer!) fri höjd ovanför loftsängen för att det inte ska kännas instängt.

  Rensa först. Att smälla upp en friggebod därför att man är för lat och tvehågsen för att ta sig till återvinningsstationen med all sin bråte är ingen bra lösning. Välj bort, sälj, släng i stället – och fundera på om boden ens behövs.
  Viktigt med sammanhang. När ett hus får en friggebod till granne skapar de ett rum i trädgården mellan sig. Hur blir det rummet? Stort, smalt, kantigt? Får det lä? Kanske blir det en bra uteplats? Eller så behöver man vrida boden några grader för att få sol på hela gräsmattan.
  Mät inte bara på marken. Kanske är det självklart för de flesta, men när boden ska planeras in i trädgården räcker det inte med att lägga ut stenar för att visa var hörnen ska vara. Med stående pinnar som avpassas till rätt höjd är det mycket lättare att förstå hur stor byggnaden kommer att bli, och hur den förhåller sig till närliggande hus.

   

   


  Av Maria Blom

 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!