• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Uteplats med tak av träd

  Vad ska finnas i en trädgård om inte träd. Hos arboristerna Camilla och Oscar grönskar trettio träd som ger skugga åt alla uteplatser – och en utedusch.

  Bredvid hängmattan har Camilla och Oscar installerat en utedusch, väggarna är i flätad pil och stegen som används som handdukshängare har Oscar byggt av en björkstam.

  Hängmattan är omgiven av rasslande bambu.

  Trädäcket i olika nivåer har plats för både matplats och vilstolar. Ett tunt draperi kan dras för om solen blir för stark. Liggstolar i konstrotting, från Plantagen.

  Flätad pil funkar fint som väggar i trädgården.

  Uteduschen är populär att svalka av sig i varma sommardagar.

  Ytterligare en sittplats, den här under ett segeltak.

  Camilla och Miranda tar en paus i fikabersån som ligger intill köksträdgården. Perovskia, jätteverbena och lavendel sätter prägeln här.

  Precis intill fikabersån ligger hönshuset där familjen hämtar ägg dagligen från de fem dvärgkochinhönsen.

  Det runda rummet är omgärdat av en bokhäck och i mitten växer ett hängmullbärsträd som har vackert bladverk och goda bär. Om några år når grenverket marken och ska då bli en koja.

  I trädgården finns flera passager som skapats med många gröna växter som bokhäck och prydnadsgräs. Trampstenarna markerar gången och visar vägen.

  På husets framsida finns ännu ett rum skapat med singel, en svartmålad avskärmning i trä och en hängstol. Linden som heter 'Winter Orange', har vacker bark. I krukorna växer vita stormhattar och hostor.

  I Camillas och Oscars trädgård på 1500 kvm finns det ett 30-tal träd och många avgränsade rum.

  Om man i februari 2003 promenerade förbi familjen Gullstrand Marchettis nyinköpta hus kunde man på sin höjd få syn på ett fruktträd, ett par tallar och några bolltujor. I dag dras blickarna mot de grönskande rummen som vart och ett har sitt eget uttryck.
   – Vi ville att trädgården skulle vara varierande och att varje rum skulle skapa olika sinnesstämningar. Det är också viktigt att den fungerar utan att kräva all vår lediga tid, berättar Camilla.

  Camilla och Oscar började med att göra en skiss över trädgården där alla idéer och tankar ritades in. Sedan tog de bort de befintliga växterna som inte passade in. Överst på att-göra-listan fanns en fungerande uteplats intill huset.
  – Här visste vi precis vad vi ville göra, vi hade just varit på resa i England och fått inspiration från en privat trädgård. Där låg trädäck i olika nivåer, det såg nästan ut som om de svävade, med spångar och växter mellan etagerna.
  Hos Camilla och Oscar blev det två nivåer vilket var lagom till uteplatsens storlek. Överst finns ett däck med solstolar, en trappa ner ligger matplatsen.

  Morgonkaffe i rabatten

  De andra rummen i trädgården har utvecklats efterhand. Baksidan i norr berikades med en köksträdgård med odlingsbäddar, hönshus och en fikaberså där man dricker morgonkaffet mitt i böljande rabatter med perovskia, buxbom, lavendel och rysk martorn. På tomtens östra sida, en mörk passage mellan husfasad och tomtgräns, valde Camilla att anlägga en stillsam plantering med rodgersia, pipranka, vintergröna ormbunkar och rödbladigt höstsilverax mot en vägg av murgröna.
  – En grön bas är viktigt för hela trädgårdens struktur. Har du en rabatt med bara perenner är den inte rolig så många månader om året, menar Camilla.

  På 1500 kvadratmeter finns det inte mindre än 30 spektakulära träd, vilket inte är så konstigt. Oscar är arborist.
   – En trädgård utan träd blir platt och tråkig. Träden är så vackra, året om! Grafiska grenverk eller fantastiska stammar som framträder extra mycket i ett snötäcke, som kopparlönn, strimlönn och glanskörsbär, säger Camilla.

  I västerläge löper en oregelbunden, nästan u-formad, sagolikt vacker rabatt som är 3 meter djup på sina ställen. Där kan man njuta i hängmattan omgärdad av bambu, prydnadsgräs och en formklippt dvärgalm. Som marktäckare har Camilla planterat krypkotula som växter samman med svartbräken, strutbräken, kungsbräken, sockblomma, sköldpaddsbräken, spetsbräken, glanskörsbär och parasollblad. Det blir en spännande blandning av höjder, nyanser och bladformer. Intill rabatten installerades för ett par år sedan en utedusch.
  – Vi är inga poolmänniskor. Miranda älskar duschen och det är skönt att skölja av sig när det blir för varmt, säger Camilla.

  Duschen är omgärdad av flätade pilstaket och på marken ligger trätrallar. Bänken är gjord av ett betongfundament och svartmålat trä. Stegen har Oscar tillverkat av björkstammar.

  Allt måste inte användas

  – Vi får ofta frågan om vi använder alla olika rum och ute-platser och det gör vi, men några av platserna använder vi
  betydligt mer. Alla saker i en trädgård behöver inte fylla en praktisk funktion. En hörna med rasslande bambu och en hängmatta kan kännas lugnande bara genom det visuella intrycket. Och en fin uteplats kan vara mer lättskött än samma yta med rabatter, menar Camilla.

  Smarta växtval är en av de bästa vägarna till en lättskött trädgård enligt Camilla. Att välja växter som inte sprider sig eller frösår sig ymnigt underlättar, liksom att plantera tätt. Har man mycket barmark i rabatterna är det lättare för ogräset att etablera sig.
  – I vår trädgård är det två arbetstoppar om året då trädgården behöver en hel del skötsel. Det är dels på våren då det ska rensas efter vintern och vissna perenner och prydnadsgräs ska klippas ner. Den andra perioden är mitt i högsommaren då allt har vuxit och blivit spretigt och yvigt. Då är det mycket häckar och buxbom som ska klippas tillbaka till sina strikta former.
  Den övriga tiden försöker vi njuta så mycket vi kan. 

 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!