• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Inred din uteplats till en skön oas

  Oavsett om du har en liten balkong, en solig hörna eller en stor terrass så går det att skapa ett skönt njutrum av din uteplats. Inspireras av våra tre somriga stilar.

  Med enkla medel kan man få också stora trädäck att kännas välkomnande och mysiga. Här har vi valt att dela in däcket, som löper längs husfasadens hela längd, i två avdelningar. På bilden visas loungen, som ramas in med gräs, planterade i gamla plåtlådor från en mekanisk verkstad. Kring bordet, som är hemmabyggt av en lastpall och fyra hjul, står Ikeas "PS Vågö"-fåtöljer. Kuddar, Oddbirds.

  Gamla burkar och zinkhinkar mjukar upp helheten framför den nyputsade och lite stela fasaden.

  Myntan sprider väldoft på uteplatsen.

  En zinkhink med ett handtag av hampa blir en vacker kruka.

  En lastpall med fyra hjul blir ett hållbart loungebord. Pallen kan även målas eller kläs in med en vaxduk.

  En varm och skyddad hörna i trädgården blir den ultimata uteplatsen. Tegelmurar ger dessutom en härlig atmosfär. De behöver inte löpa längs hela trädgården, en variant är att utifrån ett hörn fortsätta med exempelvis en grön häck. Ölandsstenen blir ett vackert golv och markerar ytan liksom de fyrkantiga korgarna som fylls med årets favoritväxter. Korgstolar, House Doctor. Kuddar, korgar och muggar från Norrgavel. Ljuslyktor, Day Home.

  Korgstolar, House Doctor. Kuddar, korgar och muggar från Norrgavel.

  Ölandsstenen har gjort comeback i våra trädgårdar. Med sin oregelbundenhet känns den mer levande än fyrkantiga cementplattor.

  Ölandssten fungerar också utmärkt som kantsten till rabatter.

  Med enkla medel blir balkongen ett härligt uterum. Många balkonger har tråkiga räcken men med bastmattor, som finns på välsorterade byggvaruhus, kan man enkelt kamouflera plåten. Här kan man sedan låta den vintergröna murgrönan klättra. Har man bara ett par kvadratmeter kan växterna placeras på höjden i exempelvis ett gammalt plåtskåp. Stolar "Tio", Massproductions.

  Ett bord med kakelplattor ger en känsla av Medelhavet. Bord från Marrakech Design.

  Leta på loppis efter annorlunda balkongmöbler som det här plåtskåpet. Ett lejon av Lisa Larson tittar ut.

  En liten färgglad fågel, från Anna Gouteva, fick flytta ut över sommaren.

  Myrtenträdet får gärna flytta ut på sommaren. Det trivs bäst i halv-skuggigt läge. Lerkruka, Blomstra i Limhamn. Keramik, Inger Fuchs.

  Av Ulrica Grönlund Foto Peter Carlsson
 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!