• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Så sköter du din gräsmatta

  Vill du ha en tät, smaragdgrön gräsmatta, utan minsta ogräs eller gula fläckar? Gräsmattegurun Olle Berg berättar hur du gör.

  Olle Berg har receptet för en perfekt gräsmatta.

  Gräsmattan behöver klippas ofta för att den ska hålla sig fin. Klippo Triumph är en mulcher, den finfördelar grässtråna. 4 100 kr, Klippo.

  Med en regnvattenpump kan man ta tillvara gratis regnvatten. Pris cirka 950 kr, Gardena.

  En vattendator sköter bevattningen helt automatiskt och denna premiummodell är utrustad med både solceller och litiumjon-batterier för säker drift. Pris cirka 1700 kr, Gardena.

  Naturgödsel är långsamverkande, eftersom det måste omsättas av mikrolivet i jorden innan växterna kan ta upp näringen.

  För många är Olle Berg från Skattkärr utanför Karlstad gräsmattegurun nummer ett. Hans 800 kvadratmeter stora, nästan övernaturligt perfekta gräsmatta, anlade han när familjen flyttade in i villan 1967.
  – Jag hade turen att få tag på prima matjord och lade ner möda på att hitta riktigt bra frö, berättar Olle.
  – När det sedan visade sig att jag på bara ett par år hade fått en riktig kanonmatta, väcktes mitt intresse och jag började experimentera rätt friskt med både gödsel, bevattning och klippning.

  I dag, drygt 40 år senare, experimenterar han inte lika mycket längre, även om det alltid är spännande att prova nya gödningsmedel och gräsklippare. Men det gräsprogram för skötsel han utvecklat genom åren står fast och är egentligen inte särskilt komplicerat. 
  – Att se till att gräsmattan är frisk är A och O. Den behöver mat och vatten, som allt annat levande. En gräsmatta som mår bra angrips sällan av vare sig sjukdom eller mossa, inte heller ogräs får fäste i en tät, frisk gräsmatta.

  Regelbunden omvårdnad, framför allt när det gäller gödsling, är alltså en förutsättning för att lyckas, liksom vatten. Visst kan man låta gräsmattan torka ut en torr sommar, gräs är tåligt och kommer igen, men har man investerat mycket tid och pengar på gräset är det dumsnålt att inte lägga några ytterligare hundra-lappar på att vattna gräsmattan om det behövs, tycker Olle. Råder det vattningsförbud har man givetvis inget val, men under vanliga, heta somrar kan framför allt en nyanlagd gräsmatta behöva få en rejäl rotblöta. Att småskvätta gör ofta mer skada än nytta.

   

  Vill du läsa Olles skötselprogram i sin helhet, gå in på www.olleberg.nu.

 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!