• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Finn lugnet i en japansk trädgård

  Ro, enkelhet, återhållsamhet. En japansk trädgård behöver inte innehålla en enda växt bara man kan finna ett lugn i den.

  Vatten och mossa är viktiga i en japansk trädgård. Vattenfallet finns i trädgården på Hasseluddens Yasuragi, utanför Stockholm.

  En blomma, t ex trädgårdshortensian, kommer mer till sin rätt om den inte måste konkurrera med många andra enligt japanerna.

  Pelargången vid Hasseluddens Yasuragi har hämtat inspiration från den japanska stenträdgården.

  Lönnen är en lika viktig symbol för den japanska hösten som körsbärsträden är för våren.

  Den japanska trädgården skiljer sig ganska mycket från en traditionell västerländsk. I sin renaste zenbuddistiska form kan den helt enkelt bestå av lite grus och några stenar. Den strama miljön ska hjälpa oss fram till ett totalt lugn, ett tillstånd där inga tankar längre stör.

  Men trädgården handlar också om ett slags naturdyrkan. Japanerna vill i sin trädgård försöka fånga naturens innersta väsen, precis som de skickliga bildkonstnärerna gör i sina tuschmålningar. Att skapa en trädgård blir lite som att måla, fast med verkligt material. En tall ska representera alla tallar, vara den allra vackraste, mest "talliga" av alla, en sten ska visa alla stenars egenskaper och en blomma räcker för att symbolisera alla andra.

  Stenar och vatten, eller krattat grus som står för vatten, är det viktigaste i en japansk trädgård. Sist kommer växterna och de där detaljerna som vi uppfattar som exotiskt japanska. Så den som vill ha en japaninspirerad trädgård behöver inte alls springa och köpa lyktor, pagoder, broar och slamriga vattenspel, eller skaffa så många "japanska" växter som möjligt. Tvärtom är det enkelheten och återhållsamheten som är mest äkta. Tanken bakom ska bara kännas, inte synas. I Japan säger man att en trädgård är färdig först när ingenting i den längre kan tas bort.

   

  Ingredienser i en japansk trädgård:

   

  Stenar

  En enda väl vald sten med karaktär kan ge fin stämning. Ett arrangemang med flera stenar ska helst vara naturligt asymmetriskt, men ändå balanserat. Gångstenar leder besökaren genom trädgården och ska aldrig placeras i en rät linje.

  Grus

  Grus och sand symboliserar ofta vatten och de krattade spåren ska visa vågrörelserna runt trädgårdens "öar".

  Vatten

  En enkel vattenspegel, t ex i ett kar, räcker. En damm ska ha en oregelbunden form. Ställ gärna några stenar, eller "öar" i den, så att man gå över.

  Broar

  En gångbro binder ihop olika delar av trädgården och symboliserar kommunikation mellan olika världar. Den kan vara enkel och rak och lika gärna leda över grus som över vatten.

  Murar

  Japanska trädgårdar döljer sig ofta bakom en hög mur eller häck, för att skydda från insyn och stimulera fantasin om trädgårdens skönhet.

  Inhägnader

  Staket fungerar som avgränsningar mellan olika delar av trädgården. För att de ska åldras naturligt och vackert görs de ofta av bambu eller något annat obehandlat naturmaterial.

  Mossa

  Om marken inte är täckt av grus, är den grön av mossa eller någon annan marktäckare. Inför en teceremoni ska värden helst vattna mossan för att visa sin gästfrihet.

  Träd

  Tallen symboliserar styrka och seghet tillsammans med bambu och japanskt aprikosträd. Tallen är grön året om, aprikosen blommar redan i februari och bambun böjer sig i storm utan att brytas. Körsbärsträdets blomning visar enligt japanerna på livets lycka och flyktighet.

  Gräs och halvgräs

  Rörelsen och det stilla prasslet från bambu och andra gräsarter hör till en japansk trädgård. Ett vanligt gräs är Susuki, Mischantus sinensis. Även halvgräs som starr är vanligt.

  Prydnader

  Används sparsmakat i Japan. Förr höll vattenspelens klånkande ljud djuren borta från odlingarna och vattenkaret var till för att gästerna skulle svalka sig innan de steg in i huset.

  Blommande växter

  kommer tillsammans med prydnader sist på listan. En blandning av många sorters blommor är smaklöst enligt japanerna. Hellre en eller några få blommor som verkligen får komma till sin rätt, t ex, japansk iris, trädgårdshortensia eller en lotusblomma.

   

  Källa: Japanska trädgårdar av Christa Holm, Natur och Kultur.

  Text Nina Sederholm Foto Hasselfors Garden
 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!