• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Palmer poppis igen

  Rysslands sista tsar, Nikolaj II, hade en. Förmodligen även August Strindberg och Harriet Bosse. Palmen, den romantiska sekelskiftessymbolen, är tillbaka.

  Mång högväxta palmer på piedestal ger en känsla av sekelskifte.

  De meterlånga bladen på kanarisk dadelpalm, Phoenix canariensis, är mörkgröna och ganska styva.

  Phoenix canariensis tycker om att stå utomhus på sommaren.

  Chamaedorea elegans, bergpalm, växer vild i Mexiko och Guatemala.

  Att palmen länge varit så populär som krukväxt är inte konstigt med tanke på hur pass lättskötta de flesta sorterna är. De kommer från tropiska och subtropiska trakter och tål vår torra inomhusluft ganska bra så länge de får en viloperiod i svalare temperatur då och då. Kanske är det därför en av de vanligaste palmerna kallas förmakspalm på svenska. I sekelskiftets dåligt uppvärmda förmak och på dragiga verandor kunde palmen vintervila i 14– 18 grader, vilket passar den utmärkt.

  Howeia forsteriana som den heter på latin var vid förra sekelskifet fortfarande en mycket exotisk växt. Den kommer ursprungligen från den lilla paradisön Lord Howe som ligger 600 kilometer öster om Australien, en ö som var helt obebodd ända till 1788 då europeerna steg iland. Eftersom den lilla vulkanön ligger så isolerat mitt i Stilla havet finns här många arter som aldrig utvecklats någon annanstans, bland annat stora skogar av Howeia forsteriana, eller Kentia palm som förmakspalmen också kallas.

  Eleganta fjädrar

  Än i dag skeppas miljoner palmplantor från Lord Howe-ön upp till våra nordliga, torra vardagsrum. De eleganta bladen formade som fjädrar kan bli bruna och torra längst ut om jorden i krukan inte hålls jämnt fuktig. Den tycker inte heller om att stå i direkt solljus på sommaren. Däremot trivs den bra på en piedestal en bit in i rummet, något som man kan se på många bilder från medelklass- och högreståndshem från förra sekelskiftet. I dag kan piedestalen också vara en fördel eftersom palmen kommer bort från värmen vid fönstrens element.

  Även bergpalmen, Chamaedorea elegans från Sydamerika, är tålig men behöver extra vattning om det är varmt på sommaren. De flesta palmer slutar att blomma helt inomhus men just bergpalmen kan om den trivs visa sina små ljusgula blommor.

  Kanarisk dadelpalm, Phoenix canariensis, som oftast importeras från länder kring Medelhavet är en av de få palmer som trivs i full sol under sommaren. Därför mår den bra ute på terrassen eller balkongen under sommaren. På vintern är den lite svårare att tillfredsställa eftersom den vill ha det ungefär lika svalt som vid Medelhavet, cirka 10 grader.

  Enklaste sättet att få vackra välmående palmer är att tänka på var de har sitt ursprung och härma det klimatet bäst det går. Och även om det är långt mellan Lord Howe-ön i Stilla havet och ett vardagsrum i Sverige skulle palmerna aldrig nått sådan popularitet om de inte var både vackra och sällsynt livskraftiga.

  Av Nina Sederholm
 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!