• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Smart hallförvaring – inredaren tipsar

  Listan på vad en hall behöver rymma kan göras lång, vilket ställer höga krav även på den med ordningssinne. Så här ska du tänka när du planerar din förvaring i hemmets första rum.

  Smart hallförvaring – inredaren tipsar
  PLATSA förvaringslösning, 4285 kr TJUSIG, Hängare, svart, 99 kr FLÅDIS, korg, 69 kronor LÄTTHET, krok för gavel, 40 kronor

  Hallen är det sista du lämnar när du går ut och det första du möts av när du kommer hem. Inte sällan är det mössor på golvet, skor i en enda röra och nycklar som inte hänger där de borde. Oavsett antalet kvadratmeter tycks oreda vara en given faktor i de allra flesta hem.
  – Hallen är hemmets motorväg, platsen som alla måste passera. Här ska det gå fort och du ska slippa leta efter dina saker, vilket du bör ha i åtanke när du ska planera för förvaring, säger Annsofi Söderholm som är är inredare på IKEA i Västerås.
  Annsofi hjälper dagligen kunder att lösa sina förvaringsbekymmer. Ett vanligt problem är att olika hinder i hallen – till exempel ett fult proppskåp eller ett fönster som tar onödig plats – gör att det är svårt att få till en bra förvaring.
  – När jag planerar brukar jag använda en metod som vi kallar "ABL", som står för aktivitet, behov och lösning. Det handlar om att utgå ifrån vilka aktiviteter du genomför i rummet och vilka behov du har, för att sedan hitta en lösning. Kort och gott: Om det måste stå en barnvagn i hallen, då ska du se till att den får plats.

  Ta hjälp av kunniga planerare eller inredare hos IKEA, eller bygg ditt enkelt ditt skräddarsydda system direkt på www.ikea.se

  Ett viktigt mål med hallförvaring är att få bort stök och skapa förutsättning för en trevlig miljö – för alla som bor i hemmet men även för gäster. Även här finns tre aspekter att utgå ifrån berättar Annsofi.
  – Med "box, body och beauty" kommer du en bra bit på vägen mot att skapa en inbjudande och funktionell hall. Box innebär rummets väggar och tak, vilket är en grundförutsättning. I body väljer du vad du ska fylla rummet med, för att slutligen genom beauty addera det lilla extra som gör miljön trevlig.

  Framtidens förvaring

  I IKEAs klassiska förvaringssystem Pax kan du hitta flera lösningar oavsett rumsstorlek. Du kan själv skräddarsy efter behov.

  – Pax ger möjlighet att kombinera funktion och stil. Du kan till exempel välja att ha både öppna och stängda garderober – eller varför inte sätta in belysning. Det är både praktiskt och bidrar till en mysig stämning.
  Att välja förvaringslösning handlar inte bara om det praktiska. Även design och färgval spelar en viktig roll. Våra val beror på tycke och smak, men även rådande trender.
  – Drömmen om en walk in closet har funnits länge, men är mer och mer på väg bort. På lång sikt ser jag att vi kommer konsumera färre plagg, vilket skapar andra typer av utmaningar för förvaringen. I kombination med att vi bor på mindre ytor ställs också nya krav på våra garderober och förvaringslösningar.

  HJÄLPA, multihängare, 19 kronor. Foto: IKEA

  Därför har IKEA tagit fram förvaringssystemet Platsa, som är ett bra komplement till Pax, men som framför allt är optimalt för knepiga ytor som kräver speciallösningar. Det kan vara allt ifrån förvaring under en trappa till att hitta extra utrymme över ett skåp. Tack vare sina smala stommar och möjlighet att bygga på höjden är Platsa också utvecklat för att passa mindre rum.

  – Just nu håller vi på att ta fram nya lösningar för inredningen till Platsa, med ytterligare alternativ. Det gör att vi kommer att kunna erbjuda ännu fler möjligheter till smart förvaring, säger Annsofi Söderholm. 

  Ta hjälp av kunniga planerare eller inredare hos IKEA, eller bygg ditt enkelt ditt skräddarsydda system direkt på www.ikea.se

  PUDDA; korg, 99 kronor

 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!