• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Så får du råd med din renovering

  Drömmer du om ett nytt, rymligt kök eller ett badrum med modernare look?
  Att renovera är kul – och dessutom kan smarta förbättringar höja värdet på din bostad.
  Här tipsar vi om vad du ska tänka på för att få det resultat du drömmer om.

  Så får du råd med din renovering
  Foto: BigstockPhoto

  En lyckad renovering kan verkligen förhöja känslan i en bostad. Kanske drömmer du om mer plats för matlagning och middagar eller golvvärme och nytt kakel i badrummet? Här tipsar vi om vad du ska tänka på för att lyckas med ditt drömprojekt. 

  Ta god tid på dig

  Vad du än vill göra så krävs ofta noggrann planering. Ska planlösningen göras om? Behöver du dra nya vattenrör? Ska du utföra jobbet själv eller anlita hantverkare?

  Att ta god tid på dig och fundera över den här typen av frågor är smart. Annars riskerar renoveringen att bli både utdragen och onödigt dyr.

  Vill du låna till din renovering? Klicka här – och se vad det kostar.

  Bestäm en budget

  Ett bra nästa steg är att bestämma en budget. Fundera på finansieringen. Behöver du ta lån? Om svaret är ja, se då till att göra noggrann research och välj en seriös långivare med bra villkor.

  När finansieringen är klar kan du börja googla runt efter information och kostnadsförslag på nätet. Men det gäller att vara kritisk. Låter något för bra för att vara sant så är det ofta det. Läs därför alltid det finstilta för att se vad som verkligen ingår.

  Gör en plan

  Gör sedan en plan över hur du vill ha det och skissa upp dina tankar. Om det rör sig om större renoveringar kan du behöva ta hjälp för att göra en ritning till din bygglovsansökan. Det viktiga är att du håller dig till det du bestämde från början. Ändringar mitt under en byggprocess försenar ofta tidsplanen och kan dessutom bli väldigt dyra.

  Var förberedd på överraskningar

  Ska du utföra jobbet själv är det bra att vara förberedd på överraskningar. Du vet aldrig hur det ser ut i innerväggar och under golvet. Det här gör att många väljer att ta hjälp av hantverkare i hela eller delar av renoveringen. Här gäller det att komma överens om ett pris innan ni börjar, så du vet att ni håller budget. Och glöm inte att ha en liten buffert för oförutsedda utgifter. Under en renovering brukar det ofta dyka upp kostnader som man inte räknat med. Därför är det skönt att ha extra pengar undanstoppade. Och tar du ett lån kan det vara bra att ansöka om ett lite högre belopp, så du vet att du klarar alla utgifter. 

  Vill du låna till din renovering? Klicka här – och se vad det kostar.

  Höja värdet på bostaden

  Men en renovering innebär inte bara kostnader – det finns också möjlighet att tjäna pengar om du fixar iordning din bostad inför en försäljning. Hur stor värdeökningen kan bli vet du dock inte innan ditt hem ligger ute för budgivning. Har du den typen av planer så är ett bra tips att rådfråga en mäklare om vilka ingrepp som kan vara smarta att göra.  

 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!