• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Experten tipsar: Så enkelt förändrar du med tapeter

  Blommigt, randigt, rutigt eller abstrakt?
  Här tipsar vi om hur lätt det är att förändra känslan i ditt favoritrum med tapet.
  – Mönster på väggarna gör stor skillnad och binder ihop inredningen, säger Claudia Nilsson, tapetexpert på Engblad & Co.

  Experten tipsar: Så enkelt förändrar du med tapeter
  Foto: Engblad & Co

  Glöm vitt och fräscht! Tapeter har varit på tapeten ett tag inom inredningsvärlden – och trenden fortsätter. Det menar Claudia Nilsson, som arbetar på anrika Engblad & Co – Skandinaviens äldsta tapetföretag.

  – Många uttrycker sin personlighet genom sin inredning. En härlig tapet gör ett rum mer personligt och skapar en varmt och ombonad känsla, säger hon.

  Claudia Nilssons bästa tips när du väljer mönster är att utgå från vad du själv tycker om och vad du trivs med.

  – Olika mönster, färger, strukturer och uttryck på väggarna ger olika känslor i rummet. Är du osäker kan du alltid beställa tapetprover via nätet och testa hemma hur dina favoritmönster passar till golv, lister och din övriga inredning.

  Tack vare den ihållande tapettrenden menar hon att vi har blivit modigare och vågar satsa mer på motiv som tar för sig.

  – Det känns kul. I år ser vi mycket grönt och stora blad- och blommönster, men också naturliga mönster med stenar, trä och annan växtlighet i fokus.

  Tävla om styling, inredning och tapeter till ett värde av ca 28 000 kronor – läs mer om tävlingen här. 

  Lyxig hotellkänsla

  Ska man ha olika tapetstrategier för olika typer av rum?

  – Det viktigaste är att utgå från din egen smak. Men till sovrummet vill många få till en härlig, lyxig hotellkänsla och då kan man tänka sig lugnare färger, som grönt och blått. I hallen å andra sidan, tycker jag att man med fördel kan vara mer modig och välja en stormönstrad och mer färgstark tapet som skapar en välkomnande känsla för både dina gäster och dig själv när du öppnar ytterdörren. När det kommer till vardagsrummet beror det på vad du brukar göra där. Vill du mest koppla av rekommenderar jag harmoniska färgval, men om du ofta bjuder hem folk till ditt vardagsrum kanske du hellre vill skapa en loungemiljö med mer motivrika och spännande mönster, säger Claudia Nilsson.

  Vilka mönster passar ditt hem? Här hittar du alla kollektioner från Engblad & Co.

  Foto: Engblad & Co

  Tänka tapet direkt

  Just nu är det även populärt att tapetsera i köket och på toaletten. Har du några bra tips där?

  – Många utgår från luckor och vitvaror när de gör om köket. Jag tycker att man ska tänka tapet direkt och sedan binda ihop den med resten av looken. Välj gärna något som ger energi när du sätter på morgonens första kaffekopp. Till gästtoaletten är det populärt med tapeter som skapar hotellkänsla, säger Claudia Nilsson.

  Vilka mönster passar ditt hem? Här hittar du alla kollektioner från Engblad & Co.

  Foto: Engblad & Co

  Inte svårt att mönsterpassa

  Kan man ha tapeter i alla rum?

  – Självklart! En del är oroliga att mycket mönster och färg ska göra att rummet känns litet. Men det stämmer inte. Istället upplever många att en repetitiv design skapar referenspunkter som ger en känsla av rymd.  

  Och hur är det med fondväggar? Är det fortfarande trendigt?

  – Att använda väggen som fond är helt rätt, men att det bara ska vara en vägg idag är inte helt självklart – tvärtom. De kan handla om en, två, tre eller fyra väggar. Här får du utgå från hur ditt rum ser ut och mönstret som du valt.  

  En del kan vara lite rädda för det där med mönster om man ska tapetsera själv. Hur svårt är det att mönsterpassa?

  – Att tapetsera med mönster är inte svårare än utan. Alla våra tapeter är EasyUp-tapeter, där du limmar direkt på väggen. Ofta klarar du mönsterpassningen på första försöket. Men blir det fel är det bara att dra ut våden och testa igen. Det är dessutom enkelt att tapetsera över EasyUp-tapeter. De täcker underlaget så att du verkligen kan välja den färg eller det mönster du vill ha, säger Claudia Nilsson.

  Gamla klassiker får nytt liv

  Engblad & Co har funnits sedan mitten på 1800-talet och nylanserar i vår en kollektion med vackra, omtyckta mönster ur företagets historia.

  – Kollektionen Arkiv Engblad ligger helt rätt i tiden. I dag vill vi som konsumenter veta produkters ursprung och att de har producerats under rätt förhållanden. Alla Engblad & Cos tapeter designas och produceras i Sverige. Så har vi jobbat i drygt 170 år och det är fortsatt viktigt för oss, säger Claudia Nilsson.

  Här hittar du hela kollektionen Arkiv Engblad.

  Foto: Engblad & Co

  "Vill hylla vår historia" 

  Hon berättar att Acanthus skapades redan på 1800-talet och är ett av mönstren i kollektionen. Motivet är klassiskt, vackert och pampigt. Det består av stora blommor och slingrande blad och har varit oerhört omtyckt genom tiderna. Acanthus trycktes bland annat om på 70-talet och nu återigen 2017, men i nya färgställningar som passar dagens hem och inredning

  – Vi vill hylla vår historia, men är samtidigt ett företag som hela tiden blickar framåt. Vi gör ständigt nya kollektioner och kan stoltsera med flera spännande designsamarbeten, bland annat med designgruppen Front och med den hyllade designern Jaime Hayon, säger Claudia Nilsson.

  Hon berättar att Engblad & Co dessutom är ett miljövänligt företag, där allt spillmaterial från produktionen blir fjärrvärme i Borås.

  – Alla tapeter från Engblad & Co är miljövänliga och designas och tillverkas utanför Borås. De trycks med vattenbaserade färger och innehåller inga pvc- eller cancerframkallande ämnen. Dessutom kommer allt papper från nordeuropeiska skogar och samma mängd skog som används till produktionen av tapeterna återplanteras, säger Claudia Nilsson. 

 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!