5 saker att tänka på när du stänger ditt fritidshus inför hösten

Nu börjar det bli dags att stänga sommarstugan inför vintern, här finns tipsen på vad du bör tänka på. Om man lägger lite omsorg på att stänga sitt fritidshus på hösten, säkrar man en ny skön vår.

Att lämna stugan efter en skön säsong tillhör det minst lustfyllda med att äga ett  fritidsboende, men det är viktigt att låta det ta tid. Det gäller speciellt om huset står ouppvärmt. Om man råkar ut för en vattenskada kan det kosta en hel säsong innan huset är beboeligt igen. 

– Om alla stängde av huvudkranen skulle antalet vattenskador minskas betydligt, säger Peter Bratt, som är skadeexpert på Länsförsäkringar. I äldre hus är ledningarna ofta dåligt isolerade och ligger nära ytterväggen. Kylan spränger vatten-ledningarna, och när det blir plusgrader strömmar vattnet ut i huset.

Förutom en ruinerad semester blir prislappen på restaureringen ofta rejäl, även om man har en fritidshusförsäkring. När ytskikt och golv  är gamla blir det stora åldersavdrag när ersättningen ska betalas ut för till exempel ett helt nytt kök. 

Checklista inför vintern – 5 viktiga punkter

1. Värme och ventilation

Ställ in underhållsvärme på 15 grader om huset är isolerat. Det förhindrar många problem. Är stugan oisolerad är det bättre att stänga av värme och el. Se till att huset är ventilerat, öppna dragventilerna. Öppna innerdörrar och diskbänksskåpets luckor för att värma rören. 

2. Stäng huvudkranen

Om stugan är oisolerad och kall krävs mer jobb än att stänga huvudkranen. Öppna alla vattenkranar. Rensa brunnar och vattenlås. Töm varmvattenberedare, pump, termostatblandare och spol­cistern om du har vattentoalett. Frostskydda vattenlås med frysskyddsvätska. Och även i ett uppvärmt hus, stäng huvudkranen!

3. Försvåra för skadedjur

Töm skafferiet och se till att det inte finns matrester. Häng undan madrasser och andra textiler. Täta springor där smådjur kan ta sig in, sätt nät över ventilerna.

4. Rusta mot oväder

Rensa hängrännor och sätt avledningsrännor från stuprörsmynningar, eller koppla på en slang som är minst 3 meter lång. Täck över skorstenen, så att det inte regnar in. Stäng källar- och vindsluckor. Förstärk altantaket underifrån med stöttor, för att klara stora snömängder.

5. Undvik inbrott

Ordna tillsyn av en granne. Kolla låsen, stäng och regla alla fönster och dörrar. Sätt timer på lampor och montera en rörelsevakt eller ett skymningsrelä.

Scroll to Top