• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Drömmer du om att bo på en husbåt?

  Möjligheten att somna och vakna till böljans kluckande vågskvalp lockar många. Man har valet mellan att köpa en flytande villa helt anpassad efter livet på vattnet eller att bygga om en befintlig båt till husbåt. Precis som med bostäder på torra land så finns det flera olika byggregler kring husbåtar som måste uppfyllas.

  Drömmer du om att bo på en husbåt?
  Foto: Anders Hvid

  Att bosätta sig på en båt kan låta som den totala friheten, men i Sverige krävs det i regel bygglov. Olika kommuner gör olika bedömningar. Emma Rosenblom jobbar med bygglovsfrågor på Boverket:

  – Det är inte mindre krav på en båt som används som bostad än på ett bostadshus, säger hon. Enligt Boverkets byggregler ska det till exempel finnas ett tillgängligt badrum och dagsljus, vilket innebär att det är svårt att ha hela boytan under vatten.

  Man måste också ta hänsyn till detaljplanen, och om det inte finns någon detaljplan krävs en större prövning inför bygglovet. Avlopp måste hanteras enligt miljöskyddsbestämmelser. Vill man ankra upp vid en sjötomt får man räkna med att söka strandskyddsdispens.

  På Söder Mälarstrand i Stockholm finns 25 kajplatser, som lejs ut med lägenhetsarrende och är anslutna till va-nätet.

  – Det är fritidsfartyg, som man även kan bo på, berättar Tor Wildenstam på Stockholms hamnar. Tanken är att man ska kunna koppla loss och åka ut.

  Skatteverket har satt upp ett antal kriterier för att bedöma om en husbåt ska räknas som en byggnad och därför fastighetstaxeras. Det handlar bland annat om att husbåten bara med svårighet ska kunna förflyttas och att bygglov har beviljats på minst fem år.

   

  Foto: Anders Hvid
  Lisbeth Juul och Laust Nørgaard förverkligade sina drömmar om ett liv till havs och bor nu på husbåt som de har ritat själva

  Foto: Anders Hvid
  Var man än är i husbåten är vattnet ständigt närvarande, som i sovrummet där man nästan kan doppa tårna i vattnet från sängen.

  Foto: Anders Hvid
  Som en levande tavla, naturen och vattnet finns som ett ständigt föränderligt motiv utanför fönsterpartier och skjutdörrar.

  Foto: Anders Hvid
  Ingången till husbåten är tillverkad i underhållsfri teak och takpapp.

  Exempel på leverantörer av nybyggda flytande villor och husbåtar: Aquavilla, Pix Bygg, Vattenvilla

  Foto: Aquavilla
  Nybyggd vattenvilla Laguna

 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!