• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 6 steg till nytt garage

  Ge garagebygget tid och eftertanke, så blir resultatet bättre. Här är sex steg till ditt drömgarage.

  6 steg till nytt garage
  Lantligt garage med plats för både bilar, förvaring och hobbyrum. Lundqvist Trävaru.

  1. Kolla med kommunen. Du kan bygga ett bygglovsfritt garage inom reglerna för attefallshus, det vill säga en fristående komplementbyggnad på max 25 kvadratmeter. Gör en bygganmälan till kommunen och invänta start-besked. Ett garage som är hopbyggt med huset och större än 15 kvm räknas som tillbyggnad och kräver bygglov. Grannens godkännande krävs om man bygger närmare tomtgränsen än 4,5 meter. Kommunens detaljplan ger svar på många detaljfrågor när det gäller nyttjandegrad av tomten, garagets storlek, höjd och placering. Vattenavrinningen ska tas om hand på den egna tomten. Om en av garagets väggar eller tak ligger nära en angränsande fastighet tillkommer krav på brandskydd.

  2. Tänk stort. Livet förändras hela tiden, så bygg inte ett för litet garage. Familjen kanske utökas, hobbyer kan kräva utrymme, och om man vill meka krävs det också svängrum. Kanske ska man bygga ett dubbelgarage, även om man inte har två bilar i dag. Räkna på takhöjden, en takbox tar plats! Ett förråd är ett bra komplement. 

  3. Rusta för framtiden. Fundera över om garaget ska vara isolerat och om det i så fall ska värmas med radiator eller luftvärmepump. Ett isolerat garage kräver bra ventilation. En elektrisk garageport med fjärrkontroll är bekvämt. En del vill ha vatten och avlopp i sitt garage, men då kan det krävas oljefälla eller oljeavskiljare. Det är bra att rusta garaget för framtiden, då elbil och hybridfordon blir vanligare. Installera en laddbox eller fundera på en allt-i-ett-lösning, där du redan från början har solcellspaneler på taket och laddbox för två bilar. Konsultera en elektriker! 

  4. Utforma och matcha. Garaget ska smälta in i omgivningen och passa med ditt hus. Bygger man ihop garaget med huset krävs extra eftertanke när det gäller estetik och konstruktion, till exempel när det gäller vilket rum som ska utgöra sluss. Skissa och gör en lista där du punktar vad garaget måste ha i form av storlek och inredning. Kolla hur dina grannar gjort och fråga dem om råd. Kanske finns det en färdig modul som passar perfekt, eller ta hjälp av en arkitekt eller garagekonstruktör. 

  5. Räkna på budgeten. Det är förstås en budgetfråga i vilken utsträckning man tar in hantverkare för att bygga ett garage, men en händig person kan montera ett garage själv efter en bra bygganvisning. Grundarbetet med gjutning av sockel och platta är alltid bäst att leja ut.  Sök efter seriösa hantverkare med rekommendationer och begär in offerter från minst tre företag.

  6. Följ planen. Gör en projektplan och se till att alla inblandade är införstådda med den. Det kan ta tid att få svar från kommunen på ansökan. Kolla om hantverkarna är redo att börja så fort beskedet har kommit. En modul kan  gå snabbt att få på plats, men annars är det lika bra att räkna med en månad eller två för att få allt material på plats, sedan tillkommer tid för montering och inredning. Och eftersom vi bor i Sverige kan vädret försena bygget.

  Källor: Boverket, Villaägarnas Riksförbund

  Den enkla carporten "Karl" är ett budgetval för dig som vill bygga själv. Kommer som byggsats, exklusive färg och takbeläggning. Polhus.

 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!