• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Bygga attefallshus – så mycket kostar det

  Ska du köpa ett färdigt attefallshus, hyra in en byggare eller bygga själv? Räkna med många små poster i budgeten, även om du väljer nyckelfärdigt.

  Bygga attefallshus – så mycket kostar det
  Ett laserat hus i liggande virke smälter väl in i naturen. ”Vibo Njuta 25”, med färdiga stommar och gavelspetsar, panel monteras på plats. Vibostugan.

  Nyckelfärdiga hus 

  Ett färdigt hus lyfts på plats på din tomt och kan börja användas direkt, sedan el, vatten och avlopp kopplats in. Sådana hus står i regel på plint, om du inte väljer att gjuta en grund i betong. 

  Nyckelfärdiga hus varierar mycket i kostnad, men räkna med 300 000 kronor upp till en bra bit över en miljon.

  Bygga själv 

  En hel del material måste beställas om du väljer att bygga själv, och även om du väljer ett nyckelfärdigt hus ingår inte allt. I en byggsats för attefallshus ingår olika mycket material, men oftast inte kök och badrum. En byggsats kan kosta från 25 000 kronor och upp till 250 000 kronor.

  Ta hjälp av byggfirma 

  Anlita en auktoriserad byggare och gör upp skriftligt om villkoren, till exempel fast eller löpande kostnad och om installation av el, vatten och avlopp ingår i entreprenaden. Det kan ta tre till fem månader att få huset färdigbyggt. Här är det mycket svårt att ange kostnader, ta referenser eller kolla med någon bekant som redan har byggt.

  El, vatten och avlopp 

  För elen måste du anlita en behörig elekt­riker. Vad det kostar varierar väldigt mycket, men räkna med minst 10 000 kronor. Va-rören bör ligga så djupt att frosten inte kommer åt dem. Ett alternativ är att isolera ovanför rören. Räkna med en va-kostnad på cirka 50 000 kronor.

  Avgifter

  Byggnadsnämnderna tar ut en avgift för att ge både start- och slutbesked för attefallshus. All byggnation som kräver startbesked, vilket gäller både ett bygglov och en bygganmälan, kräver också slutbesked. Då måste man visa att allt har byggts enligt tillståndet. Det kan även finnas avgifter för till exempel tekniskt samråd och tillsyn, kolla med din kommun.

  Övrigt 

  Kostnader för till exempel varmvattenberedare, internetuppkoppling, luftvärmepump och tvättmaskin tillkommer.

 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!