• Få husohem.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

  • Test: Kockknivar

    En bra kockkniv är mästerkockens bästa vän, men en bra investering också i amatörköket. I vårt test blev vinnaren en effektiv japan.

    Varumärke/modell: Anders Petter Backyard kockkniv
    Cirkapris: 400 kr
    Längd: 20 cm
    Vikt: 201 g
    Knivblad: Rostfritt stål
    Handtag: Rostfritt stål
    Omdöme: Smidig och lätt, ligger bra även i mindre händer. Designen enkel men funktionell. Rostfri vilket underlättar om man inte är noggrann med disk och torkning, men påverkar skärpans hållbarhet. Gjort i ett stycke, lätt att rengöra.+ Smidig, lätt rengöra, tunt blad.– Tappar skärpan snabbare, glatt handtag.
    Betyg: 3/5

    Varumärke/modell: OBH Nordica Chef Knife, type 8401
    Cirkapris: 500 kr
    Längd: 20 cm
    Vikt: 360 g
    Knivblad: Rostfritt stål
    Handtag: Gummi
    Omdöme: Tung och klumpig att använda, särskilt om man vill finhacka exempelvis lök. Gummerat handtag både gillas och ogillas av testpersonerna. Minskar risken för att slinta men kan upplevas obekvämt.+ Gummihandtag ger fast grepp, hållbar.– Klumpig, obekväm övergång mellan bladet/handtag, tung.
    Betyg: 2/5

    Varumärke/modell: Ohishi VG-10
    Cirkapris: 1 300 kr
    Längd: 21 cm
    Vikt: 177 g
    Knivblad: Stål
    Handtag: Trä
    Omdöme: Sticker ut tack vare hammarbankat stål och mönstrat blad. Skarp, effektiv och välbalanserad. Relativt låg vikt gör den smidig att använda. + Välbalanserad, håller skärpan, låg vikt.– Handtagsfästet kan samla smuts och vatten.
    Betyg: 5/5

    Varumärke/modell: Porsche Chroma type 301 P18
    Cirkapris: 1 300 kr
    Längd: 20 cm
    Vikt: 235 g
    Knivblad: Stål
    Handtag: Stål
    Omdöme: Ligger skönt i handen men piggarna på sidorna är felplacerade om man vill hålla långt fram med tummen på bladet. Kurvig vinkel mellan blad och handtag ökar risken att slinta.+ Bra utformad egg, lätt att bryna.– Lågt blad gör att fingrarna kan ta i skärbrädan, eggen slits fort.
    Betyg: 3/5

    Varumärke/modell: Miabi 6000MCT
    Cirkapris: 1 600 kr
    Längd: 21 cm
    Vikt: 215 g
    Knivblad: Stål
    Handtag: Trä
    Omdöme: Personlig design. Långt handtag gör att kniven är svårare att använda för små händer. Trots det går skärandet utan problem och knivbladet är hårt och har bra skärpa.+ Hårt blad, bra skärpa, smidig trots ängden.– Tjockt handtag, långt handtag till bladet.
    Betyg: 4/5

    Varumärke/modell: Kyocera FK180WH
    Cirkapris: 1 600 kr
    Längd: 18 cm
    Vikt: 90 g
    Knivblad: Keramiskt
    Handtag: Plast
    Omdöme: Testets enda keramiska är lätt att använda, är rostfri och kan maskindiskas – vilket dock inte rekommenderas. Men den saknar helt känslan som en riktig stålkniv har. Plastig och stum och tappar skärpan fort.+ Lätt, bra skärpa, lätt att bryna.– Plastig, stum, tappar skärpan snabbt.
    Betyg: 2/5

    Varumärke/modell: Satake Professional kockkniv
    Cirkapris: 1 700 kr
    Längd: 21 cm
    Vikt: 204 g
    Knivblad: Stål
    Handtag: Trä
    Omdöme: Bra grepp, tunt, vasst blad. Asymmetrisk egg som är anpassad för högerhänta. Eggen är dock slittålig och håller skärpan bra. Handtaget kan dock vara något kort för personer med stora händer.+ Välpropor-tionerlig, vasst blad, slittålig.– Asymmetrisk egg.
    Betyg: 5/5

    Varumärke/modell: MAC Mighty kockkniv
    Cirkapris: 2 400 kr
    Längd: 21 cm
    Vikt: 208 g
    Knivblad: Stållegering
    Handtag: trä
    Omdöme: Klassisk kockkniv, lite tyngre kniv med längre handtag. Bra grepp, slittålig egg, rostfri. Hackar och skär snabbt och effektivt. Testets dyraste kniv.+ Ligger skönt och stabilt i handen, slitstark.– Kan upplevas tung, dyr.
    Betyg: 4/5

    Innan du väljer att investera i en kockkniv är det viktigt att du provar dig fram för att veta vilken kniv som passar dig. Handstorlek och hur du vill hålla kniven är avgörande faktorer. Rent generellt gäller det att hålla nära bladet för att få bättre precision och styrka.
    – Hur du håller är individuellt så den måste ligga bra i just din hand, säger Artin Haghnazarian, kökschef på Hambergs Fisk i Uppsala.
    Kniven bör dock hållas så du får god rörlighet i handleden och enkelt kan manövrera den. Har du svaga handleder kan knivens tyngd vara något att ta hänsyn till.

     

    Ju hårdare desto skarpare

    Hårdheten på stålet i knivens blad påverkar skärpan, eftersom det innebär att kniven kan slipas i en vassare slipvinkel och den håller även skärpan längre.
    Knivar i mjukare stål är lättare att bryna, men de förlorar också skärpan snabbare. Alla knivar i testet har en hårdhet på mellan 54–64 HCR, vilket utmärker högkvalitativa kockknivar.
    Testets vinnare är en köksmästare i hammarbankat, mönstrat stål. Tack vare bladets hårdhet i kombination med den relativt låga vikten, är "Ohishi VG-10" smidig och effektiv att använda.


    Så testade vi:

    Professionella kockar har testat åtta kockknivar i storlek 18–21 cm under ordinarie köksarbete samt vid bryning/vässning. Knivarna är utvärderade efter användning/hantering, kvalitet och kapacitet. Högsta betyg är 5.

     

    Så får du kniven att hålla:

    • En kockkniv är anpassad för att skära med – inget annat.  Undvik att skära i skal, plast, papper eller djupfryst mat.
    • Använd alltid skärbräda.
    • Var noggrann med att inte böja eller bända bladet.
    • Diska alla knivar för hand. Rengör och torka kniven torr med handduk direkt efter användning, lägg ej i diskställ. På så sätt undviker du rost och missfärgningar av syrarika livsmedel.
    •  Förvara kniven så att eggen är skyddad, låt den inte ligga lös i en låda.
    •  Använd en brynmetod anpassad för din kniv och slipa i rätt vinkel.
    •  Lämna in den för professionell slipning när skäreggen försvinner.

    Therese Åkerstedt/Wiseguide
  • Få husohem.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!