• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Test: Kolsyremaskiner

  Spara pengar och miljö genom att bubbla vattnet själv. Vi testar sex kolsyremaskiner för hemmabruk.

  BÄST I TEST
  Fabrikat/modell: Aqvia Exclusive
  Pris: 1100kr
  Mått: 44x26x14 cm
  Vikt: 2,3 kg
  Spillkopp: Avtagbar, rymmer 1 dl
  Omdöme: Kolsyrepatronen är lätt att fästa och flaskan är enkel att sätta i och ta loss. Maskinen är gedigen och kraftig och ger ett hållbart intryck. Lätt att styra från lätt kolsyrat till kraftigt kolsyrat vatten. Plus för avtagbar spillkopp och en extra medföljande vattenflaska.
  Betyg: 4/5

  BÄSTA BUDGETVAL
  Fabrikat/modell: Aqvia Balance
  Pris: 800 kr
  Mått: 44x27x14 cm
  Vikt: 1,1 kg
  Spillkopp: Ej avtagbar, rymmer 0,25 dl
  Omdöme: Balance sticker ut med sitt vita, matta skal. Den kan ge riktigt bra bubblor och det är lätt att själv styra mängden kolsyra. Med testets lägsta pris och riktigt bra bubblor är den mycket prisvärd. Däremot ger maskinen ett plastigt intryck och den bakre delen som avlägsnas för att fästa kolsyrepatronen är skranglig.
  Betyg: 3/5

  Fabrikat/modell: Wassermaxx Deluxe
  Pris: 1000kr
  Mått: 43x20x21 cm
  Vikt: 1,6 kg
  Spillkopp: Avtagbar, rymmer 1,5 dl
  Omdöme: Ser kraftfull och hållbar ut men tyvärr är bubblorna klena. Det finns även risk för övertryck och vatten som sprutar ut. Det är tur att avtagbar spillkopp finns, eftersom den snabbt blir full. I jämförelse med övriga är modellen krånglig och tidskrävande. För samma pris kan du få en bättre maskin.
  Betyg: 3/5

  Fabrikat/modell: OBH Nordica Sodamaster Gazelle
  Pris: 1000kr
  Mått: 46x16x15 cm
  Vikt: 1,2 kg
  Spillkopp: Nej
  Omdöme: Det krävs fler tryck än manualen rekommenderar för att få till önskvärda bubblor. Upplevs plastig vilket ger anledning att ifrågasätta hållbarheten. Utan spillkopp är risken stor att överblivet vatten hamnar på diskbänken. Flaskan är krånglig att fästa och skruva loss men får plus för annorlunda form.
  Betyg: 2/5

  Fabrikat/modell: Sodastream Source
  Pris: 1400 kr
  Mått: 42x23x12 cm
  Vikt: 2,6 kg
  Spillkopp: Nej
  Omdöme: Modern utformning. LED-lampor visar hur kolsyrat vattnet blir men det finns inga förinställda lägen. Funktionen upplevs som onödigt krånglig och fungerar inte optimalt. Lamporna drivs av ett litiumbatteri som du inte kan byta ut själv. Spillkopp saknas.
  Betyg: 4/5

  Fabrikat/modell: Sodastream Revolution
  Pris: 1900kr
  Mått: 42,5x26,5x13,5 cm
  Vikt: 2 kg
  Spillkopp: Avtagbar, rymmer 1 dl
  Omdöme: Fyra för-programmerade nivåer, en mycket smidig funktion. Överlag är modellen lätthanterlig, flaskan klickas smidigt fast och bakstycket klickas enkelt i och ur. En nackdel är den bylsiga formen samt att elanslutning krävs. Den är också väl plastig sett till det höga priset samt saknar sladdförvaring
  Betyg: 4/5

  Allt fler tycker att det är en bra idé att kolsyra kranvattnet hemma i  stället för att släpa dyrt vatten från butiken. Men trots bubbelvattnets popularitet finns det fortfarande relativt få tillverkare av kolsyremaskiner på marknaden. Och skillnaderna mellan de modeller som finns är små.
  Sticker ut gör "Sodastream Revolution" med förinställda kolsyrenivåer och en display som visar förloppet samt hur mycket det finns kvar i kolsyrepatronen. Nackdelen är att dessa funktioner kräver elanslutning. En uppskattad detalj på Sodastreams två modeller är att flaskan inte behöver skruvas fast utan smidigt klickas på plats.

  Priset avgör

  Det blir en kamp om förstaplatsen. "Aqvia Exclusive" och "Sodastream Source" är två maskiner av hög kvalitet som pryder sin plats i köket medan den något klumpigare och plastigare "Sodastream Revolution" är mycket användarvänlig. Priset är här en av de avgörande faktorerna och till slut koras "Aqvia Exclusive" till testvinnare.
  Ur miljösynpunkt kan det vara värt att notera att vissa leverantörer fyller sina kolsyrepatroner i Sverige medan andra transporterar de tomma patronerna utomlands för påfyllning.

  Av Michaela Westermark/Wiseguide
 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!