• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Så lurar du tjuven

  Oroar du dig för ovälkommet besök när du rest på semester? Dina grannar är ditt bästa inbrottsskydd. Och tänk på att skurken finns på Facebook.

  Först några lugnande ord: Risken att drabbas av inbrott är inte särskilt stor om man tittar på statistiken. Inbrott i bostaden står bara för en procent av alla anmälda brott i Sverige, enligt Brå (Brottsförebyggande Rådet). Det totala antalet anmälda bostadsinbrott under 2011 var omkring 12 200. Det innebär att bara en procent av de svenska hushållen uppger att de drabbats av bostadsinbrott under det senaste året.

  Men det är förstås en klen tröst för den som drabbas. Även om själva brottet är ovanligt så skapar det mycket oro eftersom det ofta upplevs som mer kränkande än andra stöldbrott. Dessutom klaras väldigt få inbrott upp, vilket ger den drabbade liten chans att få tillbaka det som stulits.

  Vem är det då som begår inbrott, och när? Enligt Brå är gärningsmännen ofta ungdomar och personer med missbruksproblem. Hälften av inbrotten sker i storstäder och de flesta sker i november, tätt följt av oktober och december. Detta är ett mönster som återfinns i hela landet och som bekräftas av Pia Lindström på Stöldskyddsföreningen.
  – Tidigare har uppfattningen varit att sommar och jul är de mest drabbade perioderna, men hösten har dominerat statistiken allt mer under senare år. Det är helt enkelt lättare för tjuven att jobba då, eftersom det syns tydligt om man inte är hemma. Även om många är bortresta på sommaren så är många av grannarna ute och rör sig i området. Man ser varandra helt enkelt, och är man ute och planerar inför ett inbrott är risken stor att man blir noterad och ihågkommen.

  Vad kan man då göra för att ytterligare minska risken för inbrott? Enligt Pia Lindström gäller det att lokalisera och förbättra husets svaga punkter.
  – Se ditt hus med tjuvens ögon, så ser du lättare var det är enklast att ta sig in. Många tror att det handlar om ytter-dörren, men det är faktiskt bara tre procent av inbrotten som sker den vägen. Då är det viktigare att titta på altandörr och fönster.


  Lås och larm

  En bra början när det gäller bottenvåningen är alltså att se till att du har ett godkänt lås på ytterdörren. Montera också fönsterlås på altandörren och samtliga fönster. Har du en altandörr av äldre modell kan den behöva förstärkas med en stålplåt och brytskydd mellan karm och dörr. Isolerrutor kan behöva förseglas med silikon och envägsskruv.
   – Se även till att ha bra lås på förrådsdörren eller garageporten så att ingen kan gå in där och hämta stegar eller andra verktyg som kan underlätta vid inbrott. Stegar kan ju användas för att ta sig in på ovanvåningen om du saknar fönsterlås där. Och sätt gärna upp en lampa med rörelsedetektor, särskilt om du har insynsskyddad trädgård. Då ser både du och grannarna om det är mycket rörelse därute.

  Naturligtvis är det också en bra idé att skaffa ett larm, även om det bör ses som ett komplement. Ett larm kan verka avskräckande och påkalla uppmärksamhet, men gör inte själva inbrottet svårare. Normalt har ett vanligt bostadslarm en uppringare kopplad till fast telefon eller en GSM-sändare. Båda dessa alternativ går att störa så att inget larm skickas vidare. Kom också ihåg att försäkringsbolagen har olika syn på bostadslarm. Tänker du komplettera ditt inbrottsskydd med larm bör du alltså fråga ditt försäkringsbolag om vilka krav det ställer.

  Ju längre tid huset står tomt desto mer ökar förstås risken att en inbrottstjuv får upp ögonen för möjligheten. Under semestertider är det därför en god idé att försöka få huset att se bebott ut. Här kan du få mycket hjälp av grannarna.
  – Låt dem stöka till lite på köksbordet, tända och släcka lampor och parkera sin bil på din uppfart. Be dem hämta in din post och lägga sina sopor i din soptunna. Samma sak gäller i trädgården. Be grannarna hänga upp lite tvätt på en lina, ta fram leksaker och trädgårdsredskap och allmänt förändra lite från dag till dag. Är det vinter så kan grannen skotta framför din dörr eller låta en kälke ligga framme någonstans.


  Grannsamverkan

  Det bästa tipset är att dra det här sam-arbetet ännu längre och starta Grannsamverkan i ditt kvarter. Grannsamverkan innebär att alla i ditt område hjälps åt att hålla uppsikt över varandras bostäder och närområde, och detta i samarbete med polisen.
  – Det är absolut något vi på Stöldskyddsföreningen rekommenderar. Vänd dig till polisen på orten där du bor och berätta om era planer. Då utser de en
  huvudkontakt i ert område samt ger er utbildning och skyltmaterial att sätta upp i kvarteret. Redan skyltarna om

  Grannsamverkan gör nytta, då ser tjuven att folk i kvarteret är engagerade och troligen medvetna om vikten av godkända lås och andra mekaniska skydd. Och att man har ögonen på folk som strövar runt i kvarteret utan att bo där.
  Kom också ihåg att inte hjälpa tjuven på traven via Facebook eller andra sociala medier. Eller via telefonsvararen.
  – Du behöver inte skriva i din statusrad om den nya datorutrustningen eller hemmabion du just köpt. Skriv inte
  heller hur skönt det är i Thailand, då är det troligt att huset är tomt. Lämna inget meddelande på telefonsvararen om att du är bortrest i två veckor. Vidarekoppla telefonen i stället.

  Men om de avskräckande åtgärderna inte räcker och inbrottet ändå är ett faktum finns det saker att tänka på för att minimera skadan.

  Använd bankfack

  Eftersom tjuven i första hand är ute efter kontanter så är det smart att inte ha pengar liggande hemma. Samma sak gäller sådant som lätt kan omvandlas till kontanter, som smycken, datorer, kameror och vapen. Använd bankfack, åtminstone till sådant du inte använder dagligen. Saker som är viktiga för dig att ha hemma bör du dels dokumentera på bild, dels stöldmärka.
  – Märkta föremål är svårare att sälja eftersom polisen kan spåra föremålet mycket lättare, och då kan man alltså hävda att det är stöldgods. Och att märka är inte svårt. Nu finns mikropunktsmärkning som inte syns för blotta ögat, men som polisen avläser med hjälp av uv-ljus. Eftersom märkningen sker på flera ställen på föremålet och inte syns är det nästan omöjligt att få bort märkningen. Själva märkningen består av en pin-kod som gör att föremålet blir registrerat på dig.
  I samband med märkningen sätter du etiketter på föremålen som tydligt visar att de är märkta. Mer information om detta får du på stoldskyddsforeningen.se.

  Av: Jacob Härnqvist Illustration: Annika Huett/Agent Molly
 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!