• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Mycket eld utan rök

  Nu kommer eldstäderna med bioetanol som bränsle – du behöver inte ens en skorsten.

  Produkt: Lima. Leverantör: Ruby Fires by Wahlborg. Pris: 16 995 kr. H, br, dj: 546x740x330 mm. Effekt: 3 kW. Material: Klarlackerad mdf, brännare av gjutjärn.

  Produkt: Finestro. Leverantör: Ignora/Fairnet. Pris: 17 990 kr. H, br, dj: 600x790x200 mm. Effekt: 3,5–4 kW. Material: 2 mm rostfritt borstat stål.

  Produkt: Globe Granite vit. Leverantör: Vauni. Pris: 28 000 kr. H, br, dj: 610x600x580 mm. Effekt: 1,5 kW. Material: 3 mm strukturlackerat matt stål, brännare rostfritt stål.

  Produkt: Paris. Leverantör: RGE. Pris: 4 000 kr. H, br, dj: 900x900x600 mm. Effekt: 2,2 kW. Material: Valnöt, glas, rostfritt stål.

  Produkt: Single. Leverantör: Sverigespisen. Pris: 12 900 kr. H, br, dj: 436x750x750 mm. Effekt: 2 kW. Material: Högglanslackerat glasfiber, handgjord glascylinder.

  Produkt: Lago. Leverantör: Lucio Värme och Design. Pris: 18 900 kr. H, br, dj: 1170x470x405 mm. Effekt: 2 kW. Material: Ädelstål, trä, marmor, brännare i stål.

  Produkt: Vidro. Leverantör: Blomus. Pris: 7 899 kr. H, br, dj: 225x550x250 mm. Effekt: 2 kW. Material: Borstat rostfritt stål, härdat glas.

  Produkt: 253 Bordsmodell Kvadrat. Leverantör: Keepstyle. Pris: 3 995 kr. H, br, dj: 440x350x350 mm. Effekt: 1,3 kW. Material: Gjutet borstat aluminium, brännare i rostfritt stål.

  Som tillbehör har de flesta leverantörer keramiska vedträn. Dessa är från Lucio.

  Lösa bioetanolbrännare finns för användning i exempelvis en gammal öppen spis. Denna från Vauni.

  För några år sedan började det dyka upp brasor som inte krävde någon skorsten. Levande eld, riktiga dansande lågor, men utan vare sig rök eller ved. Bränsle är i stället bioetanol. I dag har de här bioetanolbrasorna blivit bättre och säkrare.
  Till en början försökte många tillverkare sig på spisar som såg ut som vanliga öppna spisar. De modellerna finns fortfarande, men nyheterna är spännande och moderna med ett eget formspråk som inte apar efter de gamla vedeldade öppna spisarna.
   

  Brasorna avger värme, men det är egentligen ingen fördel. I själva verket arbetar tillverkarna för att minska värmeavgivningen. En brasa som avger 4 kW/h motsvarar ett element på 4 000 watt. Det är få hem som har en så förfinad termostatreglering att de kan tillgodogöra sig den tillskottsvärmen och spara på annan energi när brasan brinner. Om det går kan man förstås stänga av elementen under tiden man har brasan tänd för att spara lite energi, men brasorna är inte i första hand en värmekälla.
   

  Dekorationseld

  Behållningen av brasan är i stället dekorationseffekten. Det är helt enkelt vackert och mysigt med levande eld. En del av de här brasorna ger ifrån sig mindre än 2 kW/h värme. Då klassas de inte som brasor utan som dekorationseldar.
  Bränslet bioetanol består av högfiltrerad denaturerad 96-procentig alkohol som tillverkas av organiska råvaror som potatis och socker. När den brinner bildas koldioxid och lite vattenånga.
  Det krävs inga tillstånd för att ha en dekorationseld av det här slaget, men självklart fordras försiktighet som alltid när man hanterar öppen eld. Den enda begränsningen är att de inte bör användas i för små rum. Leverantörer fokuserar mycket på säkerheten och de flesta produkter är säkerhetscertifierade av svenska SP/Sitac eller av motsvarande certifieringsföretag i andra länder.
   

  Billig underhållning
  En halv liter bioetanol brinner ungefär tre timmar med normalstora lågor. Det ger en kostnad på någon tia i timmen och det får man väl anse vara en rimlig driftskostnad i förhållande till underhållningsvärdet.
  Många av de mindre modellerna är flyttbara och fungerar lika bra att använda utomhus som inomhus. Mysbrasa inne i december blir kvällsmys i uterummet om sommaren.
   

  En del spisar är vägghängda. De ska då vara försedda med ett brandskydd för att inte väggen bakom ska bli för varm. Säkerhetscertifierade spisar är alltid det.
  Som tillbehör finns ibland vedträn av keramik så att det ska se ut som en vedspis, men allt oftare bejakar man den nya tekniken och låter lågan fladdra fritt direkt ur bränslebehållarna. Det finns också lösa insatser som är tänkta att användas i en gammal öppen spis där man inte längre vill eller får elda med ved.

  Av Roger Nyström
 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!