• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Ikea släpper kollektionen Lokalt

  Hantverksmässig keramik, mönstrade kuddfodral och uttrycksfulla mattor. Den 4 juni släpper Ikea den nya kollektionen Lokalt. Se bilderna och läs mer om den här!

  Ikea släpper kollektionen Lokalt

  De senaste åtta åren har Ikea samarbetat med sociala entreprenörer för att skapa en bättre vardag genom att skapa långsiktiga arbetsmöjligheter och försörjning för utsatta grupper. Genom initiativet Ikea Social har över 30 000 jobb skapats för hantverkare och småbrukare – och nu lanseras ännu en kollektion genom initativet. 

   

  Kollektionen innehåller vackert stengods som tillverkats för hand.

  Traditionellt thailändskt serveringsfat.

  Toppen på den här rustika vasen påminner om en traditionell thailändsk serveringsskål.

  Varje liten korg i kollektionen är flätad för hand av skickliga hantverkare i Indien. Ingen korg är därför den andra lik.

  Kollektionen Lokalt, som släpps i juni, är ett samarbete mellan lokala formgivare från Amman, Delhi, Bangkok och Ikeas egen designer. Resultatet är en samling  handgjorda textilier och keramik där lokala traditioner möter traditionellt hantverk, tillverkade av sociala entreprenörer i Jordanien, Thailand och Indien. Varje kuddfodral, matta, korg och skål bidrar till att stärka jämlikhet, inkludering och försörjning i de regioner där det behövs mest.

  Ikeas designer Akanksha Deo har sin bas i Delhi.

  Ett handsytt kuddfodral inspirerat av traditionellt indiskt hantverk, sommar och uteliv.

  Den handgjorda pläden med tofsar och handbroderade detaljer visar Jordaniens huvudstad Amman.

  Handflätad lampskärm som ger rummet en varm och somrig känsla året om.

  – Lokalt är en kollektion med modernt och uttrycksfullt traditionellt hantverk. Den är full av intressanta detaljer som berättar historier från de platser där produkterna faktiskt är tillverkade. Keramiken är en hyllning till det thailändska sättet att servera mat, det finns glimtar från vardagen i Amman i textilerna och uttrycksfulla former inspirerade av det indiska arvet i kuddfodral och mattor, säger Maria O'Brian, kreativ ledare på Ikea of Sweden.

  Mjuk, grafisk ullmatta med svarta trådar som löper ut från långsidorna. Mattan är vävd för hand av indiska kvinnor.

  Handgjorda kuddfodral vars motiv med handbroderade detaljer är hämtat från Jordaniens huvudstad Amman.

  Design och lokalt hantverk från Delhi har resulterat i denna handvävda ullmatta, där små upphöjda öar av mjuk lugg skapar ett färgglatt mönster.

  En mjuk ullmatta som vävts för hand av indiska kvinnor.

  Bakom kollektionen står designduon Ploypan Theerachai (Indien) och Decha Archjananun (Bangkok), Tania Haddad från Amman samt Ikeas egen designer Akanksha Deo som har sin bas i Delhi. 

  Den tillfälliga kollektionen Lokalt släpps 4 juni på Ikea.se och i svenska Ikea-varuhus med undatag av Malmö, Gävle, Örebro, Linköping, Sundsvall och Haparanda.

 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!