• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Så får du renare luft hemma – 6 tips

  Vi är hemma mer än någonsin förut vilket bland annat har lett till att allt fler intresserar sig mer för inredning. Men har du gjort en insats för inomhusluften? Luften vi andas påverkar hur vi mår och ökar välbefinnandet. Här är 6 tips som gör att luften blir renare och fräschare inomhus.

  Så får du renare luft hemma – 6 tips
  Foto Ikea, Himla
  1. Inred med gröna växter 

  Gröna växter kan rena luften från skadliga ämnen och neutralisera skadliga gaser. Växter bidrar dessutom till en bättre luftfuktighet. Till och med Nasa har konstaterat att det bästa sättet att rena luften på en rymdstation är just krukväxter – bäst ska engelsk murgröna och fredskalla vara. Just fredskalla renar luften från skadliga ämnen som formaldehyd, bensen, xylen, trikloretylen,toluen, aceton, alkohol och ammoniak.

   

   

  Foto Plantagen

  Foto Blomsterfrämjandet

  2. Vädra regelbundet 

  Se till att öppna flera fönster regelbundet för att få in frisk luft i hemmet. Om luften står still inomhus samlas lätt damm, partiklar och fukt. 

   

   

  Foto Hay

  3. Vara noggrann med städningen 

  När man håller hemmet städat försvinner samtidigt damm, bakterier och skadliga partiklar från luften. Men du behöver inte vara extrem när det kommer till städningen – så länge det sker tillräckligt ofta och regelbundet. Gärna en gång i veckan. 

   

  Foto Ikea

  4. Investera i en luftrenare 

  En luftrenare filtrerar bort skadliga partiklar i luften inomhus och gör den renare. Den passar ofta bra för allergiker men olika modeller har olika egenskaper så det gäller att läsa på ordentligt. Placera luftrenaren där du är mest, i exempelvis sovrummet. 

  Foto LightAir

  5. Byt sängkläder och textilier ofta

   

  Hur ofta byter du sängkläder? Just sängkläder och textilier i hemmet är en dammfälla och här gäller det att se till att byta ofta, helst en gång i veckan. Det är även bra att regelbundet vädra täcken, kuddar och madrasser samt skaka av mattor och soffkuddar utomhus. 

   

  Foto Himla

  6. Undvik onödiga kemikalier 

  De kemikalier vi använder när vi städar eller tvättar påverkar även luften genom att partiklar sprids i luften eller fastnar på kläderna. Ett bra tips är därför att undvika onödiga kemikalier och byta ut mot rengöringsalternativ som är snällare mot både dig och miljön.  

  Äkta linoljesåpa från Kemikalieklok.

 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!