• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Kika in i Melimeli-grundaren Amelia Widells vackra kök

  Glöm allt vad helrenoveringar heter. När designern och bloggaren Amelia Widell skulle göra om sitt kök fick stommarna från 90-talet vara kvar och kompletteras med nya luckor.

  Kika in i Melimeli-grundaren Amelia Widells vackra kök

  När inredaren familjen Widell flyttade in i sin nya lägenhet visade det sig snabbt att köket var i behov av renovering. Men trots att Marbodal-köket hade trettio år på nacken var viktiga delar fortfarande i bra skick. Då föddes tanken om en mer hållbar köksförändring. Istället för att riva ur det gamla köket och sätta in ett helt nytt beslutade familjen att förnya det befintliga

  – Det kändes klimatsmart när det gick att behålla stommarna. Med små justeringar gick det att klä med nya luckor och sätta in nya lådor, säger Amelia Widell.

   

   

  Ville få in mer ljus 

  Ytskikten ändrades för att köket skulle harmonisera och smälta samman med resten av vindsvåningen. Amelia Widell berättar att de först drömde om ett kök med lantlig känsla och den gröna färgen "Tall", men beslutade sig till sist för luckor i den beigea färgen "Sand" för att få in mer ljus i köket.

  – Vi passade även på att lägga in ett vackert stengolv med ett sandfärgat mönster samt att måla om väggar och tak. Den platsbyggda hyllan bredvid köket går över och runt kylskåp och vinkyl, säger Amelia Widell.

  Anpassad planlösning

  För att kunna behålla grundplanlösningen men anpassa den efter sina behov valde familjen att plocka bort några skåp och ersätta den med en köksö och ett högskåp, för en mer öppen och lättillgänglig känsla. 

  – Vi lagar väldigt mycket arabisk mat vilket kräver både yta och tid. Därför är det jättebra att köket sitter ihop med resten av sällskapsytan så att alla kan umgås samtidigt, säger Amelia Widell.

  5 steg för hur du kan förlänga livstiden på ditt kök

  1. Välj ett hållbart kök 

  Välj hållbara material med lång livslängd. Trä är ett bra exempel på ett hållbart och förnybart material.

  2. Behandla bänkskivan på rätt sätt och ta tag i slitage direkt

  Ett kök är till för att användas och ingen ska behöva vara överdrivet försiktig i sitt kök. Har du en bänkskiva i trä bör du olja in den regelbundet. Har du en i laminat är daglig rengöring nyckeln för lång hållbarhet. Om, eller snarare när, slitage och repor kommer så behandla så snabbt som möjligt så är risken att skadan blir mindre.

  3. Städa, städa, städa 

  Den dagliga städningen gör stor skillnaden både för känslan och hållbarheten.

  4. När saker går sönder eller renoveringslusten blir för stor – byt ut delar

  Att saker går sönder är på lång sikt oundvikligt och att göra om förr eller senare är svårt undvika. Men när den dagen kommer måste du inte byta ut hela köket utan att byta ut enskilda delar gör stor skillnad. Precis som Amelia och hennes familj valde att göra.

  5. Ta hand om dina gamla köksdelar  

  De delar av köket som byts ut kan med fördel säljas vidare i andra hand, eller kanske användas som förrådsskåp i garaget? I de fall delarna är så pass trasiga att de inte kan användas någon annanstans - återvinn på rätt sätt så att materialen kan tas in åter i kretsloppet.

 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!