• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Så förnyar du köket i höst – 5 trender

  Köket fortsätter att vara hemmets hjärta och viktigaste samlingsplats. Här lagar vi mat, gör läxor, har hemmakontor och fixar fest. Vi har tittat närmare på några av de trender som gäller för våra kök just nu.

  Så förnyar du köket i höst – 5 trender
  1. Tänk på köket som en möbel

  Många har i dag ett kök med öppen planlösning och då är det viktigt att välja färger som bidrar till en skön helhet. Tricket är att tänka på köksinredningen som en möbel. Om du väljer antingen överskåp eller hela köksinredningen i samma färg som väggarna, så blir  köket inte så dominerande i rummet.

  Det är inte nödvändigt att välja samma färg i hela köket. Överskåpen kan till exempel ha en färg, medan skåpen i köksön kan ha en annan. Svart är en spännande kontrastfärg till vita skåpluckor.

  Om du vill ha ett mer diskret kök, satsa på svart eller grå inredning. Då kan du enkelt bygga vidare på den när du vill ha lite förändring. Tänk också på att blanka ytor är svårare att hålla rena än matta.

  Luckor i massivt trä och mdf är enklare att måla om än laminatluckor och fanerade luckor. Att slipa och lacka om luckorna själv är naturligtvis det billigaste alternativet, men för ett perfekt resultat är det ofta säkrare att lämna in dem till en expert, som också kan hjälpa till med att ta fram en färg som passar till resten av rummet. Ibland kan det också räcka med att byta beslag, det kan göra underverk för en tråkig kökslucka.

  Foto Sandberg Wallpaper

  Foto Marbodal

  Foto Ikea

  2. Nyanserad tillvaro

  Det vita standardköket har stått högt i kurs hos oss nordbor i flera år, och många av oss är inte riktigt beredda att byta ut det ännu. Men det finns många sätt att addera lite färg i ett vitt kök, i form av detaljer och möbler. Och skulle du vilja ha en helt ny färg på ditt kök finns det en uppsjö av möjligheter, antingen genom att måla själv eller via företag som Superfront, Picky Living och &Shufl, som levererar specialdesignade luckor och lösningar för Ikea-kök. För den som vill ha ett helt nytt kök finns det i dag en hel del spännande alternativ till vitt.

  Foto Marbodal

  Foto Vedum

  Foto Superfront

  3. Låt porslinet synas

  Vitrinskåpet är tillbaka i köksinredningen på allvar. Vi vill se våra skatter, men vi vill också skydda dem från damm. Det finns något härligt nostalgiskt över ett vitrinskåp men det är också en funktionell möbel. Skåp med rottingdörrar är också populära och finns i många olika varianter och storlekar. De blir ett vackert blickfång i köket och erbjuder extra förvaring, något man sällan tackar nej till.

  Foto Kvänum

  Foto Design House

  Foto Ballingslöv

  4. Välkommen i det gröna

  Det gröna köket har kommit för att stanna. Det gäller inte bara färger utan också vad gäller hållbarhet och miljö. Ett ökat fokus på matsvinn, var maten kommer ifrån och vad vi stoppar i oss understryker kökets roll som hemmets viktigaste rum. Ett modernt kök ska ha plats för källsortering och möjligheter att förvara mat så att den håller sig fräsch längre. Men vi vill också kunna ha koll på vad som finns på hyllorna.

  Foto Ikea

  Foto Kvik

  Foto Marbodal

  5. Mörkt och rått

  Köket är ett arbetsrum och få saker understryker det som en mörk inredning i naturliga material och redskap av hög kvalitet. Det kommer allt fler kök i mörkblå nyanser, men också i svart och mörka jordfärger. Här passar detaljer i mässing, oxiderat järn, läder och grovt trä.

  Foto Vipp

  Foto Multiform

  Foto HTH

 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!