• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Så hänger du sommargardinerna – 10 tips för ett lyckat resultat

  Gardinerna är tillbaka i trendbilden. Vi ger dig tio praktiska tips som får dem att hänga extra vackert och ett urval av sommarens vackraste färdiga gardiner.

  Så hänger du sommargardinerna – 10 tips för ett lyckat resultat
  Text Kari Janne Standal

  Tunna, luftiga gardiner som fladdrar i vinden – sinnebilden av ett vackert sommarfönster! Gardinerna är definitivt tillbaka i inredningstrenden igen och med några enkla tum­regler är det lätt att få till den perfekta upphängningen.

  Här är 10 smarta tips: 

  1. Välj upphängning

  Det vanligaste sättet att montera en gardin är med en gardinstång eller skena, som antingen sätts fast med väggfästen eller i taket. Gardinstången bör sticka ut minst 10 centimeter på varje sida om fönsterkarmen – gärna så mycket som 30–40 centimeter. På så sätt kan hela fönstret hållas fritt och du kan få in maximalt med ljus. Om du låter gardinerna gå från vägg till vägg kommer fönstren att uppfattas som större än de är.

  2. Placera fästena

  Väggfästena bör sitta minst 10 centimeter över fönsterkarmen, förutsatt att det är tillräckligt högt i tak. Det gör att rummet känns högre och luftigare. Om du monterar en skena i taket bör du tänka på att det ska vara tillräckligt utrymme mellan skenan och väggen så att gardinen kan falla fritt och vackert.

  Den skira gardinen "Capri" får fina veck, bredd 290 cm, höjd 250 cm, 43 % bomull, 33 % polyester, 18 % viskos, 6 % lin, 1 895 kr/st, Mimou.

  Hissgardin "Ebba" i 45 % bomull och 55 % lin, längd 180 cm, från 999 kr, Himla/Ellos.

  3. Välj längd

  Gardinlängden avgör vilken stil och vilket uttryck du får. En vanlig regel är att mellanlånga gardiner ska sluta 2–3 centimeter under fönsterkarmen och hellånga gardiner 2–3 centimeter från golvet. Om du vill få en känsla av att gardinerna svävar kan du gå ner till 1 centimeter från golvet. Tänk på att tvätta gardintyget innan du måttar och klipper – i synnerhet bomullstyger har en tendens att krympa.

  4. Låg takhöjd

  Om du har ett rum med lågt i tak och grova fönsterkarmar passar det fint med långa gardiner som förstärker en känsla av höjd i rummet.

  Mörkläggande veckbandsgardin "Ethel Wide", 270 x 300 cm, 100 % polyester, 699 kr/st, Ellos.

  Hos Himla kan man måttbeställa linnegardiner till sina egna fönster.

  5. Rätt bredd

  När du ska köpa gardintyg är det viktigt att du har mätt längden på gardinstången och inte på fönstret. Det blir vackrast om du multiplicerar bredden med 1,5–2 beroende på hur djupa veck du vill ha i tyget.

  6. Sovrumsgardiner

  I sovrummet är det ofta fint med gardiner med mycket tyg, som ger ett dämpat och mysigt intryck. Här kan det vara en bra idé att välja en upphängning som går från vägg till vägg och gardiner som går från golv till tak för att minska ljusinsläppen från sidan. Eventuellt kan du fodra gardinerna med mörkläggande tyg eller välja ett sådant tyg till själva gardinen.

  Den skira gardinen "Coronna" designades av Aini Vaari 1958, 90 % polyester, 10 % viskos, 140 x 250 cm (ofållad nederkant), 599 kr/st, Finlayson.

  7. Stora fönster

  I hem med stora fönster kan tunna gardiner hindra insyn utan att stänga ute ljuset. Man kan även hänga två gardinskenor parallellt och sätta de tunnaste gardinerna på den innersta skenan. När du vill ha det mörkt kan du då dra för även de tjockare gardinerna. Detta är en lösning man ofta ser i hotellrum.

  8. Vackert fall

  Vik gärna nederfållen dubbelt så får du ett vackert fall i tyget. Du kan även sy in ett tyngdband längst ner i gardinen, men det kan vara svårt att få det snyggt om tyget är tunt.

  Gardinen "Gunrid" är sydd av återvunnen polyester som fått en mineralbeläggning som renar luften med hjälp av dagsljuset – smart textil, helt enkelt. Mått 145 x 250 cm, 349 kr/par, Ikea.

  9. Snabbfållning

  Man behöver inte kunna sy för att göra egna gardiner. Klipp av tyget i den längd du vill ha och lägg upp med fållfix eller vliseline. Det är ett slags tejp som man stryker på.

  10. Stuckatur

  Om du har vackra stuckaturer eller lister i taket: placera stången precis under dem så att de syns och blir en del av gardinupphängningen.

  Gardinen "Sea" är tillverkad av återvunnet plastavfall från havet, från 1 125 kr/längd, Luxaflex.

 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!