• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Så planerar du ett litet kök

  Håller du på att planera en renovering av ett kök i storlek mindre? Det går att skapa sitt drömkök även på liten yta – här är fem smarta knep att inspireras av!

  Så planerar du ett litet kök
  Foto Kvik

  Enligt bostadssajten Hemnet har utbudet av ettor har ökat med hela 63 procent de senaste tre åren, och antalet små lägenheter i Sverige fortsätter att öka. Men mindre lägenheter med kök på begränsad yta kan göra en köksrenovering till en utmaning. Kökstillverkaren Kvik menar att det går att skapa sitt drömkök även på liten yta – det krävs bara lite planering och smarta lösningar. Här är deras fem bästa tips! 

  1. Arbetsbänk och matbord i ett 
  Om det inte finns plats för ett matbord kan en utdragsskiva få agera både extra arbetsyta och en enkel matplats för två eller en möjlighet barnen för att sitta ner och rita eller göra sina läxor medan du lagar mat.

  2. Bygg in en sittplats med dold förvaring
  Även om köket är litet till ytan är det ändå ofta en viktig samlingsplats för vår sociala samvaro med vänner och familj. Planera in en sittplats med dold förvaring i köket, så skapas de såväl plats att umgås som smart förvaringslösning, trots ett begränsat utrymme.

  3. Större lådor och skåp
  Ett behov som många upplever i ett litet kök är att förvaringsmöjligheter är en utmaning. Kviks XXL-skåp kan då vara lösningen som skapar massor av förvaring, då ett skåp ger lika mycket förvaring som ett vanligt underskåp och ett helt överskåp. Dessutom ger XXL-skåp mer arbetsyta – hela 20% mer bänkskiva. Det vill säga en perfekt lösning om du vill öppna upp köket lite mer genom att ta bort överskåpen.

  4. "Push open"-funktion eller handtagslöst passar bäst på små ytor
  Om planlösningen gör att ett U-kök är det optimala valet för ditt kök är "push open"-luckor eller infällda handtag att föredra, detta för att undvika utstickande handtag och samtidigt skapa rena, harmoniska ytor. 

  5. Belysning
  Belysning är A och O i alla kök och i små kök gäller det att vara extra kreativ och se till att det finns både stämningsbelysning och arbetsbelysning. Lampor adderar såväl karaktär som funktion och förtjänar att planeras in noggrant redan från start. Belysning i lådor och skåp gör att även att det lilla köket känns lyxigt och inbjudande. 

 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!